Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vraždu Litviněnka schválil Putin, tvrdí Británie

Autor: ČTK, mb - 
21. ledna 2016
10:24

Ruský prezident Vladimir Putin (63) podle britského soudce pravděpodobně schválil vraždu bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka (†44) , který zemřel v roce 2006 na otravu poloniem. Samotnou vraždu vykonali dva ruští agenti na povel ruské kontrarozvědky FSB, vyplývá ze závěrů vyšetřování.

„S ohledem na důkazy a analýzu, které mi byly poskytnuty, jsem dospěl k závěru, že zabití Litviněnka FSB bylo pravděpodobně schváleno Patruševem a také prezidentem Putinem,“ uvedl vyšetřující soudce Sir Robert Owen ve svých závěrech. Nikolaj Patrušev (64) byl tehdejším šéfem FSB a nyní předsedá ruské Bezpečnostní radě.

Podle závěrů soudního vyšetřování, ze kterého prosákly informace již loni v červenci, měli Putin a členové jeho administrativy k zabití Litviněnka své důvody.

Owen ve své zprávě o 326 stranách rovněž připomněl, že Litviněnko „opakovaně cílil na prezidenta Putina“ se svou „silně osobní“ veřejnou kritikou.

Podle vyšetřování existují důkazy, že bývalí ruští agenti Dmitrij Kovtun a Andrej Lugovoj otrávili kritika Kremlu Litviněnka izotopem radioaktivního polonia 210. Látku mu měli přimíchat do čaje během schůzky, která se na podzim roku 2006 konala v londýnském hotelu Millennium.

Zdravotní problémy se u Litviněnka projevily 1. listopadu 2006, byl hospitalizován v severním Londýně. Zhruba po dvou týdnech byl kvůli zhoršujícímu se zdravotním stavu převezen do University College Hospital, přišel o vlasy a dramaticky ztratil na váze, zemřel 23. listopadu 2006.

Novinář Gordon Rayner z britského deníku The Daily Telegraph zveřejnil na sociální síti Twitter foto čajové konvice, ze které měl být Litviněnko otráven.

 

Litviněnko jako agent pracoval nejdříve pro Sovětský svaz a pak pro Rusko, později ale začal kritizovat vedení své země i poměry v kontrarozvědce. Nejdříve se dle ruských médií pokoušel neúspěšně získat azyl v USA, nakonec v roce 2001 získal politický azyl v Británii, přijal britské občanství a pracoval pro tajnou službu MI6.

Absurdní divadlo

Závěrečnou zprávu britských vyšetřovatelů ale již před zveřejněním označil za „absurdní divadlo“ šéf Federální služby Ruské federace pro kontrolu narkotik Viktor Ivanov (65): „Jsou to lži od začátku až do konce.“ Report označil za „absurdní divadlo“, které bylo „dobře zpracováno na politickou zakázku“. Ivanova, který je blízkým spojencem Putina, obvinila již před časem z podílu na smrti svého manžela vdova po Litviněnkovi Marina.

Rusko je s Londýnem ohledně úmrtí Litviněnka v dlouhodobém sporu. Zatímco Londýn opakovaně poukazuje na to, že Litviněnko byl nejspíše otráven agenty ruské tajné služby, Moskva pro změnu zmiňuje Litviněnkovo napojení na islámské teroristy z Čečenska. Samotný bývalý agent KGB a FSB Alexandr Litviněnko před smrtí přestoupil na islám. Ze smrtelné postele pak obvinil ze své smrti Kreml.

Žádné překvapení

Na závěry Britů již zareagoval Andrej Lugovoj, jeden z obviněných: „Stalo se to, co jsme očekávali, nejedná se tu o žádnou senzaci. Výsledky vyšetřování jen potvrzují protiruský postoj Londýna, předsudky a nedostatek snahy vyšetřit opravdovou příčinu Litviněnkovy smrti,“ prohlásil pro ruská média bývalý tajný agent, který je nyní poslancem.

Mluvčí prezidenta Putina Dmitrij Peskov (48) se vyjádřil o něco zdrženlivěji: „Hned jak budou závěry vyšetřování zveřejněny, tak je prostudujeme.“

Ruské ministerstvo zahraničí britskou zprávu odsoudilo jako „zaujatou, zpolitizovanou a neprůhlednou“. Ruská diplomacie rovněž upozornila, že výsledek šetření zhorší vztahy obou zemí.

Vdova po Litviněnkovi mezitím vyzvala k novým sankcím vůči Putinovi a Rusku. Marina Litviněnko před budovou anglického vrchního soudu v Londýně řekla, že je „velmi ráda, že slova manžela vyřčená na smrtelné posteli, kdy obvinil Putina, potvrdil anglický soud“.

Britská policie žádá vydání vydání Dmitrije Kovtuna a Andreje Lugovoje, kteří podle dnešní závěrečné zprávy o vyšetřování patrně z pověření ruské kontrarozvědky FSB otrávili bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka. Oba mají být postaveni před britský soud. Londýn si zároveň předvolal ruského velvyslance v Británii, Moskva vydání svých občanů dlouhodobě odmítá.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

andilek_smrti ( 23. ledna 2016 18:20 )

Verim, ze za smrt Litvinenka muzou jsou ruska agenda. Kolik Rusu je v CZ a co tu delaji? Prostituce, kriminal, neplati dane, podvody.. . Rusove patri do Ruska. Je to velka zeme a snese vsechno. Tady jim neni misto. zpatky na stromy

Sttuka ( 21. ledna 2016 23:43 )

no jistě. Putin může za HIV, černý kašel, choleru, lepru, 2sv, a vlastně za vše, co se západu nepodařilo a vymklo z kontroly. Třeba i za metanovou katastrofu v USA. Jo, Krakatoa také vybuchla, když si to Putin přál. Už mám těch lží a překrucování opravdu dost. není svatý, ale to nikdo z nás. Ale tohle.......

byvalyvoliccssd4 ( 21. ledna 2016 22:17 )

Putin je nevinný, za všechno může Kramný.

rumungro ( 21. ledna 2016 19:09 )

Zrádce,tajný agent všech a tajný muslim,ten chlap žil až neskutečně dlouho.

ivoadler ( 21. ledna 2016 18:40 )

Je to protiruská provokace. Otázka je, co k tomu Brity vede? To už vyčerpali veškerý svůj arsenál, že sahají k takovéhle kauze?

Zobrazit celou diskusi