Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Vlčí děti“ roky nevyšly z bytu. Teď žijí šťastně, říká dokumentaristka

Autor: Václav Lang - 
22. ledna 2016
05:15

Sedm dětí, dva rodiče, jeden skromný byt a kontakt s okolním světem výhradně prostřednictvím filmů. Taková byla donedávna realita newyorské rodiny Angulových. Otec ze strachu z okolního světa držel své děti a ženu pod zámkem, ven směly jen zřídka. Jejich příběh se podařilo zachytit v dokumentu Wolfpack. Blesk.cz získal rozhovor s režisérkou snímku Crystal Mosell, která přiblížila, jak probíhalo natáčení. 

„V zimě jsme skoro nikdy nešli ven. Každý rok byl nepředvídatelný. V létě bylo víc šancí se z bytu dostat, občas jsme šli ven devětkrát za rok, občas jednou a v jednom konkrétním roce jsme nešli ven nikdy,“ popsal realitu svých dní jeden z šesti chlapců Angulových v dokumentu Wolfpack (Vlčí smečka), který loni získal cenu poroty na americkém festivalu Sundance. V pátek jej premiérově odvysílá kanál Sundance Channel. 

Hoši z rodiny Angulových se rádi převlékali podle filmů a napodobovali je. Hoši z rodiny Angulových se rádi převlékali podle filmů a napodobovali je. | Sundance Institute/Wolfpack

Společně se sestrou, pěti bratry, otcem a matkou vyrůstali dlouhá léta bez kontaktu s okolním světem. Otec, který trpěl fobií ze společnosti, chtěl ze své rodiny vytvořit svébytný subjekt. Inspiroval se prý védským bohem Krišnou a pořídil si sedm dětí, kterým dal jména ze starého jazyka sanskrt. Všechny měly dlouhé vlasy.

Režisérka: Všimla jsem si jich na ulici

Jediný jejich kontakt s vnějším prostředím byl výhradně prostřednictvím filmů. Děti se učily nazpaměť jejich scénáře a pak je v podomácku vyrobených rekvizitách napodobovaly. Tak vypadal jejich běžný život, dokud je nedohnalo pokušení nahlédnout ven.

Když se jeden z nich tajně a ve filmovém kostýmu prodral na ulici, skončil v blázinci. Psal se rok 2010 a život rodiny se začal obracet. Otec ztratil svou nadvládu a chlapci stále častěji pronikali do okolního světa. Když byli poprvé všichni pohromadě venku, dílem náhody se potkali s mladou dokumentaristkou Crystal Moselle. Pojila je k sobě láska k filmům, teprve po měsících se režisérka dozvěděla víc o jejich životě. A začala točit.

Režisérka Crystal Moselle Režisérka Crystal Moselle | Sundance Institute/Wolfpack

Jak jste se dostala k rodině, kterou popisujete ve filmu Wolfpack?

Šla jsem po První avenue v New Yorku a oni procházeli kolem mě. Cosi mě na nich zaujalo, rozběhla jsem se tedy za nimi a zeptala se, odkud jsou. Řekli mi, že z Delancy Street, což je kousek od nás. Byli trochu nervózní. Govinda se mě zeptal, čím se živím, a když jsem řekla, že točím filmy, velmi je to zaujalo. Řekli mi, že by se taky chtěli dostat k filmu.

To prolomilo ledy, jelikož se to stalo naším společným tématem. Stali se z nás přátelé a já jsem příště s sebou přinesla kameru. Od začátku jsme se spolu cítili dobře, a tak mi začali postupně odhalovat pozadí svého příběhu. Když jsem po několika měsících zjistila, že jejich příběh je mnohem hlubší, než se původně zdálo, bylo to pro mě dost těžké.

Kdy jste začala s natáčením?

Natáčet jsem začala v roce 2010 a trvalo to zhruba čtyři a půl roku.

Chlapci si doma vyráběli filmové kostýmy a pak v nich hráli scénky. Chlapci si doma vyráběli filmové kostýmy a pak v nich hráli scénky. | Sundance Institute/Wolfpack

Jak dlouho žili Angulovi jako vlčí smečka?

Žili takto ve svém bytě 14 nebo 15 let.

A jak se vám tam natáčelo?

Byla jsem do natáčení velmi nadšená. Když najdete správný příběh, cítíte to. Ráda jsem tam chodila, jak to jen šlo.

Angažovala se nějak v případu policie?

Ve filmu popisujeme, jak zasáhly úřady a Mukunda skončil zhruba na týden v psychiatrické léčebně. Pak ho poslali na terapii a začal s nimi pracovat sociální pracovník. Když jsem přišla, neměla jsem tušení, o čem je celý jejich příběh. Pak se ale situace otočila. Kdybych bývala přišla o několik let dříve, kdy ještě žili jinak, říkám vám teď jiný příběh.

V roce 2010 šel první z nich ven, pak už začali vycházet i ostatní. V roce 2010 šel první z nich ven, pak už začali vycházet i ostatní. | Sundance Institute/Wolfpack

Co jste říkala na argument otce Oscara, že chce jen svou rodinu chránit před nástrahami vnějšího světa?

Byl hodně vůdčí, ale zároveň se hodně bál a svůj strach přenesl na svou rodinu. Provázel je po celá léta, takže nechtěli chodit ven, báli se.

Jste s nimi pořád v kontaktu?

Ano, každý den.

Video Oficiální trailer filmu Wolfpack - VICE/Magnolia Pictures/Wolfpack
Video se připravuje ...

Jak se mají?

Mají se skvěle, báječně. (Většina z chlapců má zaměstnání, někteří se angažují u filmu, jiní v muzice, dva z nich si změnili jméno – pozn. red.)

Předpokládám, že už nežijí pohromadě?

Ano, všichni už pohromadě nežijí. Například Gavinda a Narayana se odstěhovali.

Co jejich rodiče, stále se jejich otec Oscar bojí venkovního světa?

Už tolik ne, zestárl a jeho rodina kompletně změnila způsob života.

Takže se dá říct, že má ten příběh šťastný konec?

Dobře to dopadlo.

sores ( 22. ledna 2016 10:32 )

 Chudáci děti, díky bláznivému nenormálnímu otci,brr.S tím ten debil mohl počítat že jak porostou, bude je lákat okolní svět. Ještě že to dopadlo dobře. nedivým se, že se jeden chlapec z toho zbláznil. Zavřít fotra do blázince.

Zobrazit celou diskusi