Americký univerzitní profesor William Podlich navštívil Afghánistán v roce 1967. Do země tehdy odjel se svou rodinou na dva roky, aby zde vzdělával učitele v hlavním městě Kábulu. Společnost mu dělala jeho manželka Margaret a dvě dospívající dívky Jen a Peg.

Během své návštěvy zachytil mnoho úchvatných snímků, které zobrazují tehdejší bezstarostný život v Afghánistánu, který byl velmi podobný životu na Západě. Nikde žádní ozbrojenci a žádné války. Dívky mohly navštěvovat školy, nikdo je nenutil se zahalovat, ba dokonce stát burky ve školách zakazoval. Vidět ženu jdoucí po ulici v sukni nebylo nic divného.

Následná čtyřicetiletá válka ale Afghánistán změnila v peklo na zemi. Koncem století se moci v zemi ujalo radikální náboženské hnutí Tálibán a prosadilo islám jako státní ideologii. Ženy se musí zahalovat a bylo jim zakázáno pracovat. Byly také zavedeny brutální tresty jako např. veřejné popravy, ukamenování a amputace. I když byla krutovláda následně svržena americkými vojenskými jednotkami, Tálibán si stále udržuje reálnou moc nad většinou země a Afghánistán už tak nejspíš nikdy nebude tou svobodnou zemí z 60. let.

Fotogalerie
25 fotografií