Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tusk po rozhovoru s Dudou: Nechceme Polsko ponížit, zklidníme emoce

Autor: ČTK, mb - 
18. ledna 2016
14:05

Evropská komise prý jednala minulý týden v dobré víře, když spustila proces sledování stavu právního státu v Polsku, mohla však postupovat i jinak. Po schůzce s polským prezidentem Andrzejem Dudou (43) to v pondělí novinářům řekl předseda Evropské rady Donald Tusk (58). Po zhruba hodinovém jednání oba vyzvali ke zklidnění emocí a politických vyjádření kolem tématu, které je teď největším sporem mezi významnou evropskou zemí a Unií jako celkem.

Tusk přitom nepředpokládá, že téma by se mělo dostat na program únorového summitu EU ani dalších schůzek unijních lídrů. „Nemyslím, že je to dobrý nápad,“ řekl s tím, že pro Polsko je klíčové, aby si udrželo velmi dobrou pověst, kterou v Evropě podle něj má.

Tusk coby významný unijní představitel dal dnes jasně najevo, že z postupu komise není nadšen a nijak jej nevyvolal. „Ale je to příležitost uklidnit negativní emoce,“ myslí si.

 

Podle prezidenta Dudy nepřispívá na emocích založená debata polským národním zájmům, evropské jednotě ani spolupráci v EU.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes k dění kolem Polska poznamenal, že Praha se bude snažit pomoci překonat nynější spory. „Budeme se snažit budovat mosty a umožnit spolupráci. Kde jsou věci, které je třeba vyjasnit, tak napomáhat, aby se to stalo,“ řekl v Bruselu novinářům. Česko se o to podle něj bude snažit také z pozice předsednické země visegrádské skupiny, v níž je kromě Polska také Slovensko a Maďarsko.Evropská komise minulý týden spustila kvůli postupu polské vlády kolem ústavního soudu a veřejnoprávních médií formální proceduru sledování stavu právního státu v zemi. Proces teoreticky může vyvrcholit rozhodnutím členských zemí EU pozastavit Polsku hlasovací práva v Unii.

 

Situaci v Polsku chce komise vyhodnotit do poloviny března, kdy by měla oznámit, zda proces ukončí, nebo posune do další etapy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

asijo ( 18. ledna 2016 15:01 )

Krásné vysvětlení od Klause mladšího. http://www.novinky.cz/komentare/392091-komentar-na-novy-rok-o-poradny-krok-aneb-total ita-opet-bliz-vaclav-klaus-ml.html

Zobrazit celou diskusi