Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rusové proti gayům přitvrzují. Za veřejné projevy homosexuality žádají vězení

Autor: mb - 
18. ledna 2016
21:00

Ruská duma bude tento týden debatovat, zda zpřísnit zákon „o zákazu propagandy netradiční sexuální orientace mezi nezletilými“. Nově by homosexuálům, kteří se na veřejnosti „projeví“ například držením rukou, či dokonce polibkem, hrozila pokuta nebo rovnou vězení.

„Otevřené projevy netradičních sexuálních vztahů na veřejnosti, čili veřejná demonstrace svých zvrhlých sexuálních choutek, budou potrestány pokutou čtyř až pět tisíc rublů (zhruba 1500 Kč). Pokud dojde k uvedenému jednání v blízkosti či na půdě vzdělávacích či kulturních institutů, v úřadech pracujících s mládeží, takové jednání může být potrestáno pokutou pět tisíc rublů nebo zatčením až na 15 dní,“ stojí v návrhu zákona, který má být debatován již tento týden a připravili ho komunističtí poslanci Ivan Nikitčuk a Nikolaj Arefjev.

Jeden z tvůrců zákona, Ivan Nikitčuk, poskytl ruským médiím rozhovor, ve kterém vysvětluje, proč je dle něj nutné takovéto chování trestat. Zároveň tvrdí, že nejde o kriminalizaci homosexuality jako takové.

„Tento zákon nezakazuje nikomu dělat… však víte co, doma ať si dělají, co chtějí. Bráníme jim však v demonstraci jejich démonických tužeb, které nám chce Západ vnutit,“ tvrdí poslanec Nikitčuk a dodává: „Jako pardon, ale tohle je Rusko. Naše země, kde jsme vždy respektovali tradice a kde lidé i dnes mají svědomí a stud. Všichni tihle vousatí chlapi, kteří se líbají… To je prostě na zvracení.“

Zákon o „zákazu netradiční sexuální orientace mezi nezletilými“ byl přijat v roce 2013. Tehdy legislativa vyvolala na Západě obrovskou vlnu kritiky, údajně jde o diskriminaci homosexuálů. Amnesty International tehdy zákon odsoudila těmito slovy: „Jedná se o krok, který je narušením mezinárodních závazků ochránit LGBT komunitu před diskriminací. Tento zákon je útokem na svobodu slova. V ruském právním systému není žádná definice propagandy homosexuality a zákon může být vykládán velmi volně.“

I tentokrát navrhovatelé zákona Nikitčuk a Arefjev nijak nespecifikovali, co přesně by bylo „otevřeným projevem netradičních sexuálních vztahů“. Jedná se o záměr, úřady by pak mohly postihovat například držení rukou či líbání na veřejnosti, pokud by se výše zmíněných aktů dopustily homosexuální páry.

Po pádu Sovětského svazu byla homosexualita dekriminalizována, ale na rozdíl od Západu vnímá ruská společnost homosexualitu značně negativně. V tomto směru dokonce došlo v posledních letech ke zvýšení počtu konzervativně smýšlejících Rusů.

Dle Ruského centra pro výzkum veřejného mínění si v roce 2004 12 procent Rusů myslelo, že by „homosexuálové měli být izolováni od společnosti“, loni už to bylo 20 procent. Za vzrůstem konzervatismu vidí analytici hlavně vliv pravoslavné církve.

Zda bude ale zákon o „otevřených projevech netradičních sexuálních vztahů“ nakonec přijat, není vůbec jisté. Poslanec Nikitčuk už v minulosti navrhoval zákaz prodávat cigarety ženám do 40 let, soudit Michaila Gorbačova (84) kvůli rozpadu SSSR nebo zavést kvóty na zahraniční produkci v televizním vysílání. Ani jednou neuspěl.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi