Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

23 mrtvých a únos Australanů: Teroristky zaútočily na hotel pro západní turisty

Autor: simao, ČTK - 
16. ledna 2016
11:33

K dalšímu útoku na hotel oblíbený především u západních hostů došlo v hlavním městě Burkiny Faso. Pravděpodobně čtyři ozbrojenci (z toho dvě ženy) rozpoutali teror v hotelu Splendid nedaleko tamního letiště, podle agentur se přihlásili k teroristické skupině al-Káida. Po přestřelce s armádou se podařilo desítky lidí osvobodit, první údaje však bohužel hovoří nejméně o 23 mrtvých. Na severu země byli v noci na sobotu zároveň uneseni dva australští občané - lékař a jeho žena. Oznámil to místní ministr státní bezpečnosti. 

Nejméně 23 osob bylo zabito při pátečním útoku na hotel Splendid v centru Ouagadougou, metropole západoafrického státu Burkina Faso. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na ředitele místní nemocnice.

Televize v Burkině Faso s odvoláním na ministra státní bezpečnosti oznámila, že oběti teroristického útoku byly 18 národností.

K útoku se na internetu přihlásili islámští radikálové z organizace al-Káida v muslimském Maghribu (AQIM), tedy stejná skupina, jaká loni v listopadu zaútočila na hotel v sousedním Mali a nechala za sebou 22 mrtvých.

Splendid je oblíbený u západních turistů, diplomatů, podnikatelů a pracovníků OSN. Patří k nejvýznamnějším hotelům v burkinafaské metropoli. Leží nedaleko mezinárodního letiště.

Na místě zasahovaly místní jednotky za logistické podpory francouzských vojáků, kteří do Ouagadougou dorazili z Mali. Bezpečností síly osvobodily 126 lidí, z nichž 33 bylo zraněno.

Podle reportéra agentury AFP v sobotu před 8. hodinou středoevropského času vypukla přestřelka mezi islamisty a vojáky v hotelové kavárně. Teroristé se totiž údajně rozdělili na dvě skupiny - jedna zůstala přímo v hotelu, druhá pak v sousední kavárně Cappuccino. Zabiti byli nejdříve tři islamisté, z toho "jeden Arab" a "dva černí Afričané", uvedl ministr vnitra. Později jednotka zlikvidovala i čtvrtého útočníka. Mezi nimi byly 2 ženy.

Teroristé však prý umístili v hotelu výbušniny, což zpomalilo postup bezpečnostních sil. Mezi zachráněnými je i burkinafaský ministr veřejných služeb, práce a sociálního zabezpečení.

Útok začal tak, že před hotelem podle očitých svědků vybuchla dvě auta. Někteří svědkové uváděli, že také část hotelu se ocitla v plamenech.

Francouzský velvyslanec v Burkině Faso posléze uvedl, že byl vyhlášen zákaz vycházení. Policisté podle ministra vnitra nyní prohledávají okolní hotely, aby se ujistili, že se v nich neschovávají žádní extremisté.

Náhoda či úmysl?

Zároveň na severu země došlo k únosu dvou Australanů. Není jasné, zda incident souvisí s nočním teroristickým útokem v centru metropole. Dvojice byla podle ministra unesena poblíž hranice s Mali. Další podrobnosti nejsou zatím známy.

České ministerstvo zahraničí podle své mluvčí Michaely Lagronové zatím nemá informace o tom, že by se na místě nacházeli nějací Češi, a ani to nepředpokládá, situaci prý ale bude sledovat.

rumungro ( 16. ledna 2016 21:07 )

Myslí si někdo,že šlo o turisty?

gabreta ( 16. ledna 2016 19:36 )

To že nejsme takové ovce, je prd platný. Zato máme premiéra, kterej na nátlak klidně přistoupí a my, občani se můžem jít klouzat!!

gogo ( 16. ledna 2016 18:45 )

Myslím si, že dnes se již šílená Merkel neodváží nám někoho posílat. Sebevraždu, kterou páchá s Německem, nemůže již vnutit jiným. Takové ovce ještě nejsme.. Evropa se již probouzí. Jinou šanci totiž nemá. Jediní, kteří si zachovali při invazi barbarů rozum, byly právě východoevropské státy, které ještě nejsou zdegenerované blahobytem jako na př. Němci...

carisima ( 16. ledna 2016 17:08 )

Měli jsme držet postoj s Poláky,Slováky a myslím, že i Maďaři nesouhlasí s kvotami. Jenže jsme potom vycouvali, asi se začínáme"obávat" sankcí./???/ Bála bych se spíše něčeho jiného, jelikož investice do migrace budou tak jako tak, a je jedno z jakého důvodu, nebo jakým způsobem to bude vyžadovat peníze. A jelikož jsme je nepřijímali, budou nám přidělováni ti, kteří zůstanou Němcům v cedníku, čili imigrantský lógr.

cukrenka ( 16. ledna 2016 16:58 )

Turistika jistě poklesne, a tak se v Egyptě asi i zbytečně snažili navést vinu na Kramného. Pokles turismu bude citelný, nejen v Egyptě....

Zobrazit celou diskusi