Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Německé úřady potvrdily Blesku strach z terorismu: Situace je vážná

Autor: ČTK, mb - 
15. ledna 2016
10:40

Německo je terčem teroristů, hrozba je vysoká, situace vážná. Takto odpovědělo německé ministerstvo vnitra na dotaz Blesku, zda našim západním sousedům hrozí teroristické útoky podobné těm v Paříži. Zprávu původně zveřejnil německý deník Bild, který informace získal právě z neveřejné zprávy ministerstva vnitra.

„Německo, stejně jako další evropské země, je v hledáčku mezinárodního terorismu. Hrozba ze strany mezinárodního terorismu je vysoká, situace je vážná,“ uvedla pro deník Pamela Müller-Niese z německého ministerstva vnitra. Naznačila tak, že v bezpečí nejsou ani Češi.

Připomeňte si, co o hrozbě terorismu říkal prezident Zeman:

Video  Prezident Zeman o hrozbě teroristických útoků - i v Česku  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Na hrozbu útoku, který by měl podobné účinky jako masakr v Paříži, upozornil deník Bild. „Německo je cílem džihádisticky motivovaného násilí, které se kdykoli může realizovat ve formě násilných činů proti státním a civilním zařízením, stejně jako proti státním zaměstnancům a běžnému obyvatelstvu,“ napsal list.

Podle analýzy by případné útoky v Německu mohly mít podobný scénář jako listopadové atentáty v Paříži, při nichž zemřelo 130 lidí. Report mluví o možné sérii útoků s pomocí střelných zbraní a výbušnin, případně i s využitím sebevražedného atentátníka, které by mohly být rozděleny do několika dní a mířily by na různé cíle.

Němci propadají skepsi

I když lidsko-právní organizace varují před automatickým spojováním uprchlické krize s terorismem, kritici liberální přistěhovalecké politiky poukazují na to, že někteří atentátníci z Paříže přišli do Evropy právě jako běženci.

Němce začíná přepadat skepse, méně než polovina Němců věří, že se země vyrovná s migrační krizí. Zhruba polovina Němců pochybuje o tom, že se jejich země zvládne vypořádat s úkoly spojenými se současnou migrační krizí. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění Deutschlandtrend, který zadává veřejnoprávní televize ARD.

Německem hluboce otřásly sexuální útoky z Kolína nad Rýnem. Napadených či okradených žen je již přes 500. Podle jedné z obětí policie nezasáhla, policisté se prý sami báli.

Exkancléř proti kancléřce

Vstřícnou azylovou politiku německé kancléřky Angely Merkel (61) poprvé otevřeně kritizoval i její sociálnědemokratický předchůdce v úřadu Gerhard Schröder (71). V rozhovoru poskytnutém pátečnímu vydání deníku Handelsblatt označil ničím neomezené přistěhovalectví za chybu. Neomezenou kapacitu podle něj nemá ani tak silná země jako Německo.

„Kapacity při příjmu, zásobování a integraci uprchlíků v Německu jsou omezené,“ uvedl Schröder s tím, že myslet si cokoli jiného je iluze. „Člověk získává dojem, jakoby národní hranice už neměly vůbec žádný význam. To je ale nebezpečné a není to ani správné,“ dodal politik.

mirkazam ( 10. dubna 2016 12:27 )

Moc se mě líbí prohlášení německých politiků,jak je zaskočilo,že s emigranty přichází do Evropy i teroristé.To nelze nazvat naivitou,ale blbostí,na kterou teď doplatíme všichni.To,co snad je jasné každému normálně myslícímu člověku,teď budou servírovat jako objev století... .

jiri.k ( 25. ledna 2016 18:56 )

Muslimové budou tak dlouho dráždit hada bosou nohou, až je budou za vyjímečného stavu a rozvrácených států domobrany Evropanů honit jak na honu na zajíce.

vlamore ( 16. ledna 2016 13:54 )

vlamore ( 16. ledna 2016 13:46 )

tonny44:

rumungro ( 15. ledna 2016 19:20 )

Na co 30000 ruských vojáků?Čak Noris to zvládne sám.

Zobrazit celou diskusi