Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

K mrtvým u kavárny Starbucks a fastfoodu se hlásí ISIS. Jakartou otřásly exploze

Autor: ČTK, kal, kle - 
14. ledna 2016
12:00

K čtvrtečním útokům v indonéské metropoli Jakartě se přihlásila radikální skupina Islámský stát (ISIS). Terčem atentátů byli cizinci a bezpečnostní síly. Při útocích, které se odehrály u kavárny Starbucks a řetězce rychlého občerstvení Burger King - zahynulo sedm lidí. Pět útočníků a dva civilisté. Centrem Jakarty otřásla série šesti silných explozí, podle agentury AFP byla explozemi poškozena místní policejní stanice.

Výbuchy způsobily škody v živé čtvrti nedaleko rušného obchodního střediska. V oblasti jsou mezinárodní hotely, restaurace, zahraniční velvyslanectví a kanceláře.

Policie oznámila, že nejméně jednu z explozí způsobila bomba odpálená sebevražedným atentátníkem v jedné z kaváren. Podle některých novinářů se v kavárně Starbucks odpálili hned tři atentátníci. Mezi dalšími útočníky a policisty propukla přestřelka. Policisté vyzvali obyvatele centra Jakarty, aby se nepřibližovali k oknům.

Video Video z místa výbuchů v Jakartě - Reprofoto Yutube
Video se připravuje ...

Podle arabské televize Al-Džazíra vniklo do centra metropole 10 až 15 útočníků na motocyklech. Měli výbušniny a zbraně. Zemřelo sedm lidí, včetně čtyř teroristů.

„Tento čin jasně sledoval narušení veřejného pořádku a šíření teroru mezi obyvatelstvem,“ uvedl v prohlášení indonéský prezident Joko Widodo (54), který je na pracovní návštěvě města Cirebon asi 150 kilometrů od metropole. „Stát, národ i lidé se nesmějí obávat teroru a podlehnout mu,“ zdůraznil prezident s tím, že se vrací do hlavního města. Dodal také, že nařídil bezpečnostním složkám vypátrat strůjce teroristických útoků. Spekuluje se, že za akcí stáli islámští radikálové.

Indonéská policie je už od konce loňského roku ve stavu nejvyšší pohotovosti. Úřady v prosinci oznámily, že zmařily plán islámských radikálů na útoky proti vládním budovám a sídlům zahraničních misí. Na Nový rok střežilo kostely, letiště a další veřejná místa na 150 000 indonéských policistů.

Podívejte se na místa explozí:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

roxana11111 ( 14. ledna 2016 10:55 )

paciente

gabreta ( 14. ledna 2016 10:42 )

A já myslel, že všichni teroristi jsou už v Evropě! Není to náhodou nějaká protiislámská propaganda??

zigzag ( 14. ledna 2016 10:13 )

A co ty zàchytny zarìzenì, to jsou podle tebe nejakà lècebnà strediska? Hlavne neodpovìdej, ze nemuzeme vsechny ty chudàky hàzet do jednoho pytle. Vsichni i ti neumìrnejsì muslimovè souhlasì s utoky tak proc bych mela ronit slzu nad nekterymi, ze jim je ublizovàno, kdyz oni nic neprovedli. Uz se konecne proberte a uvedomte si, ze s islàmem prichàzì zàhuba, protoze islàm je koran.

7481 ( 14. ledna 2016 10:04 )

Lidstvo by nemuselo spět ke konci.Chce to jenom jednu věc.Tihle zločinci do jednoho pochytat a zlikvidovat jako nebezpečný odpad.A nebo vyhladit do jednoho.Jinak bude konec.

ginna15 ( 14. ledna 2016 09:51 )

A bude hůř... Lidstvo jako takové spěje ke konci.

Zobrazit celou diskusi