Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Podívejte se na teroristu z Istanbulu. Vraha deseti lidí zabraly letištní kamery

Autor: ČTK, mb, vk - 
13. ledna 2016
11:55

Turecká média zveřejnila první fotky sebevražedného atentátníka Nabil al-Fadla (†28), který v úterý v Istanbulu teroristickým útokem zavraždil 10 lidí a 15 zranil, většinu z toho tvořili turisté z Německa. Turecko se nyní bojí odlivu zahraničních turistů.

Záběry byly pořízené 5. ledna bezpečnostními kamerami na letišti v Istanbulu. Turecké úřady teroristu identifikovaly už v úterý, tedy v den útoku, jako Syřana narozeného v Saúdské Arábii.

Skupina 33 Němců (z Düsseldorfu, Berlína a Frankfurtu n. Mohanem) si zaplatila desetidenní výlet. Ironií osudu si vybrali cestovku jménem Radost ze života. Jejich cílem bylo Abú Zabí a poté Dubaj. Pro deset z nich cesta skončila v Istanbulu.

V pondělí v půl deváté večer se ubytovali a ve středu měli pokračovat do Dubaje. „Byla to veselá skupinka, společně tady seděli, popíjeli pivo a smáli se,“ vzpomíná na turisty zaměstnanec hotelu, kde Němci bydleli.

Výbuch otřásl turisty hojně navštěvovanou čtvrtí Sultanahmet na evropské straně města. Exploze nastala v 10:18 místního času v bývalé jezdecké aréně nedaleko známé Modré mešity a byzantského chrámu Boží moudrosti. Sebevražedný pumový útok si vyžádal 10 mrtvých a 15 zraněných.

Atentát může být ranou pro turecký turistický průmysl, pokud Němci ztratí důvěru v to, že je v zemi bezpečno. Ačkoli Němci ani po teroristických útocích v severní Africe neztratili chuť cestovat, tak některé země rychle přišly o jejich přízeň, což je třeba případ Tuniska.

Pro Turecko by odliv německých turistů byl velmi citelnou ranou, protože jich do země každoročně jezdí více než pět milionů. Už nyní se turistický průmysl těžko vyrovnává s odlivem ruských turistů poté, co došlo k sestřelení ruského letounu Su-24. „Terorismus se teď přímo a bez okolků obrací proti turistům. To je úplně nový rozměr,“ řekl Martin Lohmann z turistického institutu v německém Kielu.

vicky222 ( 14. ledna 2016 08:20 )

 Jen blazni jezdi k arabum. A nosi jim penize.Za chvili ale nebude moci kam jet. Budeme sedet na ***i jako za komunistu a muzeme byt radi,ze zijeme. Prehled destinaci: Turecko-hazard o zivot,Tunis-jeste horsi.Egypt-dekuji,zapomente. Recko-recke ostrovy-vsude cerny drzky,kteri se na Vas divaji jako vrazi. Zbyva snad jeste Jugo a Spanelsko. ...DES,kam jsme se to dopracovali!!

tbgb ( 13. ledna 2016 12:08 )

Musel být určitě dobře známý,když ho hned poznali.Teď se budou tajné služby předhánět,kdo toho o něm více věděl.

Zobrazit celou diskusi