Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zátah po atentátu v Istanbulu. Turci zadrželi tři Rusy napojené na ISIS

Autor: ČTK, mb - 
13. ledna 2016
09:30

Turecká policie zadržela po úterním sebevražedném útoku v Istanbulu tři ruské občany, které podezírá z napojení na radikální hnutí Islámský stát (ISIS). Ruský zastupitelský úřad zadržení tří osob potvrdil.

Policisté zasahovali ve městě Antalya na pobřeží Středozemního moře. Podle agentury Dogan tam provedli prohlídku objektu, kde podezřelí pobývali, a zabavili rovněž dokumenty a CD.

Sebevražedný útočník se v úterý odpálil v historickém centru evropské části Istanbulu v davu zahraničních turistů. Zemřelo deset lidí, převážně německých občanů. Rovněž 12 z 15 zraněných jsou Němci.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan (61) oznámil, že pachatelem pumového útoku byl 28letý muž syrského původu, který se narodil v Saúdské Arábii.

Turecko, na jehož jihovýchodě v současnosti vládní síly bojují s kurdskými separatisty, se v poslední době několikrát stalo terčem teroristických útoků připisovaných ISIS. Loni v říjnu si dva výbuchy v centru Ankary vyžádaly nejméně 97 mrtvých. Exploze nastaly krátce před začátkem mírového pochodu proti narůstajícímu násilí mezi tureckou armádou a kurdskými separatisty. Loni v červenci sebevražedný atentátník zaútočil na kulturní středisko v městě Suruç u hranice se Sýrií, zabil 33 lidí a přes sto osob zranil.

tgbg ( 13. ledna 2016 13:25 )

Ruský terorismus se táhne od Ukrajiny až po Turecko!!!!

ivoadler ( 13. ledna 2016 10:57 )

Že v tom jedou muslimové z Ruska, se nedá vyloučit. Samozřejmě, naši antikomunističtí blbci, převlečení za rusofobi, by to velice rádi hodili na krk Ruské federaci.

borka30 ( 13. ledna 2016 10:27 )

No jo, redaktoři,za vším hledej Rusko?

Xeen ( 13. ledna 2016 10:15 )

Nejznámější islámský terorista byl džihádista John. Britský občan. IS je evidentně dítko Británie. A nebo možná ne. Původní hvězda terorismu Usama Bin Ládin se narodil u největšího spojence USA v regionu - Saudské Arábie. Následně byl američany vycvičen jako žoldák proti rusům. Al Kaida byla "matkou a vzorem" současného IS. Takže IS je dítko USA. A nebo možná ne. V té oblasti byla i Hanča a Tonča. Kdo ví, co tam ve skutečnosti dělaly. IS může být i jejich dítko (nebo v něm pobíhat jejich dítka). Naštěstí fakta nejsou důležitá. Každý může mít svou víru. Alespoň dokud tu nezavládne šaríja.

ohrazenice ( 13. ledna 2016 10:11 )

Rusové dělali za peníze propagandu IS. Někteří naši novináři dělají za peníze propagandu ČSSD a Sobotkovi. Doufám že soudruh Sobotka bude mít brzo podle STEM podporu 99% obyvatel tak jako ji měl Husák.

Zobrazit celou diskusi