Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sebevrah v Istanbulu zabil devět Němců. „Byl to Syřan,“ řekl prezident Turecka

Autor: ČTK, mb - 
12. ledna 2016
15:25

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan (61) řekl, že za útok s minimálně deseti obětmi je odpovědný sebevražedný útočník „syrského původu“. Podle tureckých úřadů zemřelo při explozi v centru Istanbulu nejméně devět Němců. Mezi 15 zraněnými je i jeden Nor. Podle úřadu istanbulského guvernéra nejsou mezi zraněnými čeští občané, řekla mluvčí Ministerstva zahraničí ČR Michaela Lagronová.

„Kategoricky odsuzuji teroristické útoky, které spáchal sebevražedný útočník syrského původu. Bohužel… mezi mrtvými jsou místní i cizinci. Tento incident ukazuje, že v boji proti terorismu musíme stát bok po boku,“ prohlásil turecký prezident Erdoğan.

Turecký vicepremiér Numan Kurtulmus (56) pak oznámil, že z 15 zraněných je stav dvou osob hodnocen jako vážný, jejich národnost ovšem Kurtulmus neupřesnil.

Ankara údajně již identifikovala útočníka, má se jednat o Syřana narozeného v roce 1988.

Útok odsoudila jako „hanebný čin“ turecká vláda. Šéfka diplomacie EU Federica Mogherini (42) vyjádřila účast obětem atentátu a přála brzké uzdravení zraněným. Předseda Evropské rady Donald Tusk (58) označil incident za brutální teroristický útok.

Přijdou další útoky?

Německé ministerstvo zahraničí, které nevyloučilo, že mezi oběťmi jsou Němci, vyzvalo svoje občany, aby se prozatím vyhýbali místům, kde se soustřeďuje větší množství lidí. Týká se to jak veřejných prostranství, tak i turistických objektů. Zároveň úřad varoval, že se v celém Turecku nadále dají očekávat další násilné střety a teroristické útoky. Němci se mají také vyhýbat místům, kde se konají masové demonstrace, zejména ve velkých městech.

I České ministerstvo zahraničí zareagovalo: „Dle informací našich zastupitelských úřadů v Turecku nejsou mezi oběťmi ani raněnými občané ČR. Ministerstvo zahraničních věcí nicméně důrazně varuje všechny české občany v Turecku před návštěvou míst s vysokou koncentrací osob a doporučuje jim registraci jejich pobytu v zemi v systému DROZD na webových stránkách MZV,“ píše se na stránkách českého ministerstva zahraničí.

Mluvčí Lagronová dodala, že české ministerstvo zatím nebude vydávat varování před cestami do Turecka. „Počkáme, až budeme mít všechny informace, což zatím nemáme,“ řekla. Podle mluvčí není možné jednoznačně říci, že šlo o teroristický útok, i když zprávy z Turecka tomu nasvědčují.

Výbuch otřásl turisty hojně navštěvovanou čtvrtí Sultanahmet na evropské straně města. Exploze nastala v 10:18 místního času (9:18 SEČ) v bývalé jezdecké aréně nedaleko známé Modré mešity a byzantského chrámu Boží moudrosti.

Turecko, které v současnosti bojuje s kurdskými separatisty na jihovýchodě země, se stalo v poslední době podle všeho častým terčem Islámského státu. Loni v říjnu si dva výbuchy v centru Ankary vyžádaly nejméně 97 mrtvých. Exploze nastaly krátce před začátkem mírového pochodu proti narůstajícímu násilí mezi tureckou armádou a kurdskými separatisty. Loni v červenci sebevražedný atentátník zaútočil na kulturní středisko v městě Suruç u hranice se Sýrií, zabil 33 lidí a přes sto osob zranil.

angrybear ( 13. ledna 2016 00:50 )

Když už píšeš takové kraviny, vypni si aspoň ten CapsLock, pak ty blbosti míň bijí do očí. A jestli "na to máš", vlez si na nějaký německý server, přečti si články na toto téma a diskuze pod nimi. Pak zjistíš, že každý druhý příspěvek končí slovy "Merkel raus" nebo píšou "Závidím Slovákům, že mají premiéra, který kategoricky odmítá stěhování muslimů do jeho země".

villi ( 12. ledna 2016 19:27 )

WAU !!! TO JE SKVĚLÝ !!! DOBŘE JIM TAK !!! MAJÍ TO,CO CHTĚLI !!! KDO S ČÍM ZACHÁZÍ,TÍM TAKY SCHÁZÍ !!!!

tgbg ( 12. ledna 2016 18:17 )

 Hm, Putin se Turkům mstí za sestřelené letadlo.

villi ( 12. ledna 2016 17:27 )

WAU !!! TO JE SKVĚLÝ !!! DOBŘE JIM TAK !!! MAJÍ TO,CO CHTĚLI !!! KDO S ČÍM ZACHÁZÍ,TÍM TAKY SCHÁZÍ !!!!

keep.smiling ( 12. ledna 2016 17:25 )

ona bdí a čeká.. možná lituje, že na Silvestra nevyšla do ulic... * tahle demokratickoněmecká svazačka je na odstřel, divím se, že ještě žije...

Zobrazit celou diskusi