Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fico bez obalu: Ucelená muslimská komunita ohrožuje náš způsob života

Autor: val - 
11. ledna 2016
13:25

Slovenský premiér Robert Fico důrazně odmítá evropský mechanismus kvót pro přerozdělování uprchlíků. Vedlo by to podle něj k vzniku kompaktní muslimské komunity, čemuž chce zabránit. Řekl to v rozhovoru pro slovenský deník Hospodárske noviny, jehož pasáže přetiskly i Lidové noviny.

„Ucelená muslimská komunita je obrovským ohrožením evropského způsobu života. Za tím si stojím,“ prohlásil Fico v rozhovoru.

Právě k vytvoření takových uzavřených kompaktních komunit by podle něj mohlo vést přijetí uprchlických kvót pro státy EU. „Jestliže bychom k nám na základě kvót přivezli několik tisíc osob, lidé by je dobrovolně nepřijali. Museli bychom pro ně vytvořit nějaké ucelené středisko, kde by žili. Tito lidé by si vytvořili vlastní svět s vlastní kriminalitou, nerespektováním zákonů, vlastní mírou nezaměstnanosti,“ řekl.

Připustil, že mezi migranty jsou tací, kteří skutečně potřebují pomoct, a připomněl, že Slovensko přijalo několik desítek syrských křesťanů a dočasně ubytovalo stovky žadatelů o azyl v Rakousku. V tvrdém boji proti nelegálním migrantům chce ale Fico pokračovat: „Každý jeden nelegální migrant bude vyhoštěný ze Slovenska a v tom budeme pokračovat.“

Zároveň odmítl, že by z tohoto tématu politicky těžil, zvláště když se na Slovensku za necelé dva měsíce konají volby. „Otevírám je jen kvůli tomu, že se bojím. Aby se něco nestalo mé rodině, lidem na Slovensku.“