Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Putin tepal Západ kvůli teroru a migrantům. „Hranice mě nezajímají,“ přiznal

Autor: mb - 
11. ledna 2016
12:45

Ruský prezident Vladimir Putin (63) poskytl obsáhlý rozhovor německému deníku Bild, ve kterém nešetřil kritikou NATO a Západu. Kdyby západní politici naslouchali radám Putina, nemuseli by prý řešit teroristické útoky v Evropě ani uprchlickou krizi. Prezident také prohlásil, že pro něj „nejsou důležité hranice, ale lidé“.

Ruský prezident na začátek rozhovoru zkritizoval rozšíření NATO, Rusko prý v brzké době zveřejní zápisy jednání západoněmeckých a sovětských politiků, poslanec Egon Bahr už tehdy předvídal problémy v Evropě, pokud nebudou brány v potaz zájmy Ruska. Střední Evropa včetně České republiky se údajně nikdy neměla stát členem NATO. „Ale ne, oni chtěli vládnout, usedli na trůn. A co teď? Nyní řešíme krizové situace,“ říká Vladimir Putin.

Podle Putina by dokonce navíc nyní nemuselo docházet k teroristickým útokům v Evropě, kdyby Západ neintervenoval na Blízkém východě. „Kdyby poslouchali Schrödera (bývalý německý kancléř), Chiraca (exprezident Francie), kdyby poslouchali mě, možná že by nemuselo dojít k současným teroristickým útokům v Paříži. Nedošlo by totiž k expanzi terorismu na území Iráku, Libye a dalších zemí Blízkého východu,“ prohlásil prezident.

Prozápadní Rusko?

Ruský lídr též vytkl evropským politikům paranoiu ve vztahu k Rusku, ta údajně způsobila současnou uprchlickou krizi v Evropě.

„Byli jsme kategoricky proti tomu, co se stalo v Iráku, v Libyi, v dalších zemích. Říkali jsme: Nedělejte to, nechte ty země na pokoji, nedělejte chyby. Nikdo nás ale neposlouchal! Naopak, mysleli si, že zaujímáme jakousi protizápadní, nepřátelskou pozici. Nyní k vám dorazily statisíce, milion uprchlíků… Tak co myslíte? Naše pozice byla protizápadní nebo prozápadní?“ zeptal se rétoricky Putin německého novináře.

Hranice mě nezajímají

Obzvláště otevřený byl Putin v otázce Krymu, o kterém Kyjev i Západ tvrdí, že ho Rusko anektovalo. Zde však Putin žádnou možnost kompromisu nevidí.

„Co to je demokracie? Demokracie – to je vůle národa, lidé chtějí žít tak, jak hlasovali. Území ani hranice pro mě nejsou důležité, co mě zajímá, jsou osudy lidí,“ zmínil.

Ruský prezident nasazení ruských vojsk následně ospravedlnil slovy: „Nebojovali jsme, neokupovali, nestříleli, v důsledku událostí na Krymu nezemřel ani jeden člověk. Ani jeden! Ozbrojené síly jsme použili, abychom zabránili zhruba 20 tisícům ukrajinských vojáků ve vměšování do referenda. Obyvatelé si přáli být částí Ruska.“  Události na tzv. Majdanu označil Putin za „státní převrat“.

Čas zastavit „ruského medvěda“, zní z NATO

Mezitím nejvýše postavený americký generál pro evropské křídlo NATO, Philip Mark Breedlove (60) prohlásil, že se NATO „příliš dlouho objímalo s ruským medvědem“ a nastal čas ho zastavit.

„Rozhodli jsme se, že se musíme začít připravovat pro situaci, která by byla vyvolána článkem 5. To byl náš plán, ještě před Krymem,“ uvedl nedávno. Článek 5 NATO říká, že útok na jednu členskou zemi aliance je útokem na celou vojenskou koalici.

dumik ( 11. ledna 2016 18:22 )

nepřipadáš sám sobě směšný? tolik hloupých slov a tak zjevně v rozporu s realitou....

anka ( 11. ledna 2016 18:20 )

Rusko ma s propagandou dlouhou praxi a mnoho zkusennosti -

dumik ( 11. ledna 2016 18:18 )

Putin má pravdu, a EU jako banda hlupáků se chystá na válku s Ruskem a zatím ji pomalu obsazuje ISIS..-..

anka ( 11. ledna 2016 18:16 )

a proto se Rusum v Rusku tak dobre zije a proto kdo z Rusu muze, snazi se zit mimo Rusko

anka ( 11. ledna 2016 18:14 )

Kubanci maji mnoho pripuznych ve statech, takze ti vedi jak ten americky kapitalismus funguje - a presto nasazuji sve zivoty, aby se tam dostali.

Zobrazit celou diskusi