Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Člen Lékařů bez hranic po útoku v Jemenu: Nevěřil jsem, že bomba zasáhla kliniku

Autor: sou - 
10. ledna 2016
17:03

Další nemocnici Lékařů bez hranic zasáhla raketa. Zvuk letadla, vypuštění bomby a zásah – to jsou 3 až příliš známé zvuky, které tam lidé slýchají. Po výbuchu tentokrát zemřeli tři lidé, zatím není jasné, o koho přesně šlo. V Jemenu to nicméně nebyl první zásah kliniky dobrovolníků, na jeden takový vzpomíná logistik Lékařů bez hranic, který před časem zažil totéž ve městě Taíz.

Chris Anderson je z Kanady a s Lékaři bez hranic spolupracuje jako logistik. V minulém roce se účasnil i mise v Jemenu. Byl při tom, když organizace vybudovala z bývalého obchodního centra nemocnici pro péči o matku a dítě, kde budou všechny služby zdarma. O tři týdny později, přesně 7. listopadu, se mohla otevřít. „I přesto, že jsme otevření nemocnice neoznamovali, první ráno jich přišlo tolik, že jsme už v poledne museli zavřít! Následující týden jsme zahájili nutriční program. Dva týdny poté jsme otevřeli pohotovost a narodilo se nám tu první miminko, krásná holčička, vzpomíná na svém blogu. 

Jedním z nejčastějších problémů, kterým tamní lidé trpěli, byl svrab. Roznášel se mezi lidmi, kteří byli vysídlováni a museli žít na ulici. „Tým Lékařů bez hranic v Taízu proto naplánoval zprovoznění speciální mobilní kliniky, setkal se se zástupci komunity, zorganizoval dodávky benzylbenzoátu, postavil velký bílý stan poblíž místa, kde žije spoustu vysídlených lidí, a 1. prosince začal s léčbou,“ vysvětluje Anderson. 

Další den se vydal do nemocnice péče o matku a dítě, aby zkontroloval probíhající práce. Měl v plánu strávit hodinu s vedoucím zdravotnického skladu, aby dokončili inventuru. Ve 14:08 mu ale nad hlavou proletělo letadlo. 

Bomba zasáhla kliniku i přesto, že koalice měla její GPS souřadnice 

„Je to až příliš povědomý zvuk, který je obvykle následovaný dalšími dvěma známými zvuky. Natáhl jsem ruku nahoru k nebi a ukazováčkem sledoval letadlo a jeho trasu, která směřovala na severozápad od nás. Ve zlomku sekundy jsme uslyšeli druhý povědomý zvuk: zvuk z nebe padající bomby, která mířila na svůj cíl,“ upřesňuje Anderson. Ukazováčkem pokračoval ve sledování bomby, dokud neukázal přímo na horizont. V tu chvíli uslyšeli třetí povědomý zvuk. Bomba zasáhla svůj cíl. 

Následná tlaková vlna otřásla nejen jím, ale i skleněnou výlohou pětipodlažní nemocnice. Po krátkém hovoru o tom, jak blízko bomba dopadla, se vrátil ke své práci. Nevěřil, že by mohla zasáhnout jejich mobilní kliniku. Koalice vedená Saúdskou Arábií, která byla zodpovědná za její svržení, znala přesné GPS souřadnice stanu, stejně tak jako znala souřadnice nemocnice pro péči o matku a dítě. Zanedlouho ale zavolal jejich projektový koordinátor a potvrdil jim přesný opak. Stanová klinika byla zasažena a několik lidí bylo zraněno – z nich dva v kritickém stavu. 

I nemocnice v Haydanu se proměnila v hromadu trosek 

„Kliniku jsme zřídili ve velkém bílém stanu, na jehož střeše se nachází obrovská vlajka Lékařů bez hranic. Jasně červené logo Lékařů bez hranic bylo snadno viditelné ze vzduchu, koalice byla několikrát informována o mobilní klinice a její poloze, a přesto bylo kvůli tomuto náletu saúdskoarabské koalice několik lidí zraněno a jeden člověk zemřel,“ vzpomíná Anderson. Jednalo se už o druhé zařízení organizace, které bylo v Jemenu bombardováno. První objekt, jenž se stal terčem náletu, byla nemocnice podporovaná Lékaři bez hranic v Haydanu. Po sérii náletů se v říjnu proměnila v hromadu trosek. 

Tento nálet ovlivnil aktivity Lékařů bez hranic v Taízu. Hútíové, kteří oblast ovládají, pokračovali s blokádou dodávek život zachraňujícího zdravotnického materiálu organizace do nemocnic v obleženém centru města, které je enklávou řízenou několika opozičními skupinami, kde byly nemocnice již několikrát bezhlavě ostřelovány. „Já, mezi jinými, jsem byl přemístěn do hlavního města Sana’a. Jelikož se už blížil konec mé mise, na návrat do Taízu mi před odjezdem z Jemenu nezbylo moc času,“ dodal ve svém popisu událostí v Jemenu Anderson.

jiri.k ( 11. ledna 2016 14:50 )

Nemají tam lézt, nebo musejí s rizikem počítat. Šli za dobrodruřstvím, místo aby léčili svoje lidi, kteří jim umožnili vystudovat, tak ať nebrečí, nikdo je litovat nebude.

funebrak ( 11. ledna 2016 09:43 )

Co furt někde ***j? Můžou sedět doma. Zavírají se pohotovosti, záchranku obsluhují vyučenci!

milda47 ( 10. ledna 2016 17:30 )

Kolín nad Rýnem. "Říkali nám, že ze Sýrie přijedou samí doktoři. Zdá se, že gynekologové už dorazili."

frantaklika ( 10. ledna 2016 17:25 )

válečná vřava je ta pravá chvíle k plození dětí

prycsnima ( 10. ledna 2016 17:15 )

 A k 10.lednu už je to více jak 500 případů napadení jenom v Kolíně. Jso ti NĚMCI TAK NADRŽENÍ?

Zobrazit celou diskusi