Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Z čeho pramení silvestrovské útoky? Z výchovy založené na ponižování žen, myslí si odborník na islám

Autor: ČTK - 
10. ledna 2016
15:31

Více než týden po vypjaté silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem jsou stále otevřené mnohé otázky. Kdo byli pachatelé? Byli domluvení? Jakou roli hraje původ podezřelých, mezi nimiž jsou také uprchlíci? Teorií vysvětlujících masivní útoky na ženy u hlavního nádraží, ležícího ve stínu světoznámé katedrály, není málo a četná vysvětlení také nejsou zdaleka nová, píše německá agentura DPA.

Svědkové a oběti popsali podle policie trýznitele jako muže arabského a severoafrického vzhledu. Dosud jim ale nikdo nic nedokázal. Přesto se hodně mluví o souvislosti mezi napadeními a původem možných pachatelů.

Vědkyně Lamya Kaddorová, zabývající se islámem, v televizi ZDF vyjádřila názor, že jde o „výhonky této zvláštní kultury, lidé si nepochybně přinášejí svou socializaci“. Palestinsko-izraelský expert na islamismus žijící v Berlíně Ahmad Mansour zase napsal: Takové činy se bohužel v různých kulturách dějí a důvody mohou být rozličné. V mnoha arabských kulturách ale výchovné metody, které spočívají v tabuizaci sexuality a ponižování žen, vedou k takovému chování.“

V debatě kolem kolínských útočníků se objevuje i pojem „paralelní společenství“. Tématem se zabývá Martina Sauerová ze Střediska tureckých studií v porúrském Essenu. Tyto paralelní světy definuje jako život bez kontaktů s Němci a bez vazeb na většinovou společnost“.

Co to znamená v každodenním životě, vědí například politikové z berlínského Neuköllnu, který je s 326 000 obyvateli největším obvodem v metropoli. Sedmatřicetiletá starostka Franziska Giffeyová uvádí jako příklad, že ve školách, kde v některých má až 90 procent žáků přistěhovalecké kořeny, vyvstávají následující otázky: „Může se prostorem pohybovat školník, když mají dívky tělocvik? Mohou se děti ve třetí třídě ještě před plaváním společně sprchovat, nebo to odporuje koránu?“ Existují muži, kteří by nikdy nepodali ženě ruku. „A pak se stále objevuje i téma vynucených sňatků,“ připomíná starostka.

Ženská organizace Terre des Femmes nedávno poukázala na to, že za rok se v Německu přišlo na 3 443 hrozících nebo dokonaných vynucených sňatků v tureckých nebo arabských rodinách.

Jasné také je, že kdo bydlí v severní části Neuköllnu, nemusí umět mluvit německy. Práce, obchody, spolky, kina, restaurace – to vše tam je také pro lidi, kteří hovoří pouze turecky nebo arabsky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

schelly ( 13. ledna 2016 20:30 )

Přesně tak, co je nám do toho, jak jsou vychováváni. Máme svých problémů dost. Nechci žít ve středověku.

bandour ( 11. ledna 2016 08:48 )

ale nařadu přijdou až po ovečkách a kozinkách, nebo ve trojce

vladimir1950 ( 11. ledna 2016 08:34 )

Je to blb, nic jiného. Ryba smrdí od hlavy, kdyby Merkelová ty sráče imigrantský slimácký nepozvala, tak byl klid. Že jsou to nevyskákaní zmetci se vědělo a ví. To násilí už je důsledek vítačství Merklové.

agfor ( 10. ledna 2016 18:04 )

 To je pořád ohledů, abychom se nějak nedotkli Koránu. Buď budou přivandrovalí arabové dodržovat naše zvyklosti a naše zákony, nebo ať táhnou odkod přišli. Kromě Merkelové je nikdo nezval.

prycsnima ( 10. ledna 2016 17:22 )

 Pěstujte ovce a kozičky ,bude velká poptávka.

Zobrazit celou diskusi