Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Další krvavý útok ISIS v Egyptě: Džihádisté stříleli u pyramid v Gíze. Zabili 2 vojáky

Autor: ČTK - 
9. ledna 2016
16:42

Ozbrojenci v egyptském městě Gíza dnes zastřelili z automobilu dva příslušníky ozbrojených sil. K zodpovědnosti za útok se přihlásilo hnutí Islámský stát, sdělila egyptská státní tisková agentura. Gíza se nachází nedaleko od Káhiry a je proslulá množstvím pyramid a starověkých chrámů.

Ozbrojené síly ihned po incidentu postavily kolem oblasti střelby několik kontrolních stanovišť, aby útočníky dopadly, řekl podle agentury Reuters zdroj z bezpečnostních kruhů.

Egypt v posledních letech bojuje s vlnou islamistických útoků proti svým ozbrojeným silám. Útoky začaly ve vzdálených oblastech poloostrova Sinaj, stále více se ale šíří do hlavních správních i turistických oblastí země.

V pátek dva ozbrojenci v útoku na hotel Bella Vista v rudomořském středisku Hurghada lehce pobodali tři zahraniční turisty z Rakouska a Švédska. Útočníci byli podle egyptského ministra turistiky Hišama Zazua „amatéři“, jejich motiv není zatím jasný a k útoku se nepřihlásila žádná skupina. Jeden z nich byl jednadvacetiletý student z Gízy.

Cestovní ruch je pro egyptskou ekonomiku klíčovým zdrojem příjmů. Od roku 2011 se na něm ale velmi negativně podepisují politické zmatky následující po svržení dlouholetého prezidenta Husního Mubaraka.

pp10 ( 9. ledna 2016 22:54 )

bohužel také Češi si neustále naivně myslí, že jezdit do určitých destinací je v současnosti stejné, jako vyjít si v Postoloprtech po návsi .....

rumungro ( 9. ledna 2016 19:24 )

V první řadě toho černýho pinkla co odzátkoval démony.

dietr ( 9. ledna 2016 17:33 )

každý kdo jede do egypta či jiné muslimské země a rozhodne se tam utrácet svoje úspory se dopouští trestného činu podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.

Zobrazit celou diskusi