Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Útočníci přišli přes recepci.“ Češka popsala hrůzu v egyptském hotelu

Autor: sou, ČTK - 
9. ledna 2016
14:00

Dva ozbrojenci přepadli v rudomořském letovisku Hurghada turistický hotel Bella Vista. Měli v něm být pouze dva Češi, jenže podle informací Blesku jich tam bylo mnohonásobně více. Podle exkluzivního svědectví jedné z turistek se jim nikdo neobtěžoval říct, co se děje.

Okamžiky hrůzy si muselo na dovolené v egyptském letovisku Hurghada prožít i několik Čechů. Přestože původní zprávy mluvily pouze o dvou, podle informací Blesku jich tam ve skutečnosti bylo mnohonásobně více. „Ve snu by nás nenapadlo, že budeme přímo v dění teroristického útoku v hotelu Bella Vista,“ uvedla Veronika, která původně mířila do Egypta za odpočinkem. 

„Vůbec jsme nevěděli, co se děje. Nechali nás stát venku odhadem tak dvě tři hodiny, aniž by se obtěžovali nám říct, co se děje. Až potom nás pustili,“ popsala turistka dál Blesku. 

Podívejte se, jak to na místě vypadalo krátce po útoku:

Video Co se dělo krátce po útoku na hotel Bella Vista? - Reuters
Video se připravuje ...

„To, co bylo psáno v médiích, je zčásti lživé. Útočníci prošli recepcí, nikoli přes moře,“ uvádí Veronika informace na pravou míru. Podle egyptského ministerstva vnitra byli teroristé vyzbrojeni vzduchovkami a noži. Stihli zranit tři turisty. Jednalo se o dva Rakušany a jednoho Švéda. Jejich stav by neměl být kritický. 

„Byla jsem celá rozklepaná, musela jsem si hned lehnout do postele, protože jsem měla šílenou migrénu,“ popisuje šok Češka a dodává: „Chtěli jsme zorganizovat zájezd právě sem do Hurghady. Po téhle zkušenosti to ale rozhodně neuděláme.“ 

Egyptská policie jednoho útočníka zastřelila a druhý je těžce zraněný. „Jednalo se o mladé chlapce z IS, kteří měli u sebe bombu. Turisté byli opravdu zraněni, jen nevíme do jaké míry. Na ulici se povídá, že jednu dívku podřízli,“ uvedla Veronika. Více o svědectví z místa útoku čtěte v Nedělním Blesku. 

Zraněni byli starší manželé a sedmadvacetiletý Švéd 

Nejmenovaný nemocniční zdroj podle agentury AP upřesnil, že při útoku byli zraněni rakouští manželé (oba 72 let) a sedmadvacetiletý Švéd Sammie Olovsson. Rakouský muž byl už po ošetření propuštěn z nemocnice, uvedla agentura APA s odvoláním na informace rakouského velvyslanectví v Káhiře. 

Otec pobodaného Švéda vylíčil okamžik útoku v dnešním švédském listu Expressen. Útok přišel v době, kdy večeřeli v restauraci. Všechno se seběhlo opravdu rychle. Seděli jsme a jedli a pak se tam objevili, řekl. Jeho syn prý dostal čtyři bodné rány do krku, díky své fyzické kondici z toho ale vyšel dobře. 

Jeden z útočníků byl 21letý student  

Norský turista Jon Torp řekl norskému listu Verdens Gang, že slyšel nejméně 24 výstřelů, když se útočníci pohybovali kolem hotelu. „Byl jsem ve svém pokoji, když jsem uslyšel někoho křičet. Vyšel jsem na balkón a uviděl nějakého muže, který mával černou vlajkou s bílými písmeny a hlasitě křičel,“ citovala Torpa agentura Reuters. 

Kdo přesně za útokem stojí a jaký měl motiv, zatím není jasné. Podle agentury AP je podezření, že šlo o radikály. Útok se udál krátce poté, co se skupina Islámský stát přihlásila ke čtvrtečnímu útoku u hotelu na předměstí Káhiry nedaleko pyramid. 

Útočníci v egyptském letovisku Hurghada zranili tři turisty: