Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi unikli v Egyptě smrti. Ozbrojenci stříleli na turisty přímo v letovisku

Autor: val - 
8. ledna 2016
21:30

Čeští turisté zažili v egyptském letovisku Hurgada dovolenou, na kterou jen tak nezapomenou. Na jejich hotel Bella Vista zaútočili v pátek večer až tři ozbrojenci, kterým se podařilo zranit tři jiné turisty – Švéda a dva Rakušany. Uvedlo to egyptské ministerstvo vnitra s tím, že se jejich útok podařilo odrazit. Jeden z ozbrojenců zemřel, další dva byli zraněni. Podle některých zdrojů přišli s vlajkami Islámského státu.

Až tři útočníci zaútočili před hotelem Bella Vista v Hurgadě, kde byli i dva čeští turisté CK Exim Tours. Nikomu z nich se ale nic nestalo.

„Uvažovali jsme, že turisty sami přestěhujeme. Delegát se k nim ale ani nemohl dostat, oblast je uzavřená policií. Jsou uvnitř hotelu, incident se naštěstí odehrál před ním,“ řekl pro Blesk.cz marketingový ředitel Exim Tours Stanislav Zíma.

Video Těžce zraněný útočník z hotelu v egyptské Hurghadě. Druhý útočník byl zastřelen. - YT
Video se připravuje ...

Jednoho z útočníků údajně policie zneškodnila před tím, než stačil odpálit výbušný pás na svém těle.

„Když se útočníci pokusili utéct, jeden z nich byl zabit. Šlo o Mohammeda Hassana Mohammeda Mahfouze (21), studenta z Gízy. Druhý útočník byl vážně zraněn,“ řekl úředník z egyptského ministerstva vnitra.

Původní informace, že byli zabiti dva turisté, se nepotvrdila. Měli být pouze pobodáni. Podle švédské televize SVT jsou pobodanými Švédy třicetiletý muž a sedmdesátiletá žena. Oba jsou mimo ohrožení života.

Útočníci údajně přišli do Egypta přes moře a nesli s sebou černé vlajky Islámského státu. Policie oblast uzavřela, zranění byli převezeni do nemocnice.

Do Hurgady se chystá 150 Čechů, 200 jich tam je

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže je v celé Hurgadě zhruba 200 Čechů a dalších asi 150 se chystá na cestu o nadcházejícím víkendu.

Papež si netroufal odhadnout, jaký vliv mohou informace o ozbrojeném útoku mít na zájem lidí do letoviska odletět. „Uvidíme, jak se bezpečnostní situace bude vyvíjet, zda to bude ojedinělý akt, anebo se bude něco podobného opakovat,“ řekl.

Po říjnovém teroristickém útoku na ruské letadlo s turisty podle Papeže nicméně zájem českých turistů o Egypt a Hurgadu výrazně klesl, lidí je tam tak nyní necelá třetina ve srovnání třeba s loňským rokem. Hurgada je jedním z nejoblíbenějších letovisek v Egyptě a dosud byla považována za bezpečnou, doplnil Papež.

Egypt má za sebou i masakr v Luxoru

Ministerstvo zahraničí varovalo české občany před cestami do Egypta například v roce 1997 po masakru téměř 70 lidí ve vnitrozemském Luxoru. Úřad tehdy uvedl, že cesty do Egypta jsou spojeny s „bezpečnostním rizikem“. S důrazným varováním přišel úřad i v červnu 2012, v souvislosti se zostřenou politickou situací a možnými teroristickými útoky ministerstvo varovalo před cestami zejména na sever Sinajského poloostrova, a to včetně turistického letoviska Taba. V roce 2013 ministerstvo nedoporučovalo jezdit ani do resortů u Rudého moře.

Bezpečnostní situace v turistických letoviscích na kontinentálním pobřeží Rudého moře a na jižní Sinaji, jako například v Hurgadě, Marsá Alam či Šarm aš-Šajchu, by měla být podle stránek ministerstva v současné době klidná. Nedoporučuje ale individuální cestování po Sinajském poloostrově.

hejhej ( 9. ledna 2016 13:30 )

wfa01: Vyznávači muslimské ideologie, dokud nebudou zlikvidování jako nebezpečný odpad si nedají pokoj. Vraždění, znásilňování, ponížování a neuznávání žen mají ve své násilnické, fanatické " víře". Nikdy se tito pralidé nehodlají přizpůsobit, naopak, kdo nebude uznávat tu jejich ideologii, budou je chladnokvně vraždit. Navíc se rozmnožují jako potkani, zas.erou celý svět a zlikvidují civilizaci.

pekaaaros ( 9. ledna 2016 09:23 )

Ten Egypt už je jak Karafiátovi. Trhala fialky dynamitem. Cestovní kancelář s přidanou hodnotou notné dávky adrenalinu. S námi zažijete nevídané.

Ruudazvostravy ( 9. ledna 2016 09:10 )

Střýdaví,střýdaví,silnej eletryckej prout?Střýdaví,střýdaví,sylnej eletryckej prout....

Ruudazvostravy ( 9. ledna 2016 09:05 )

 Medvjedi,nevjedí,že tůůůrysti nemaj zbraně....Sláva,uš nigdy velykonoce,vánoce,1.máj ale dycinki jen RAMADÁN!

xxxx678 ( 9. ledna 2016 08:43 )

Každý nemá v zimě jet na dovolenou někam do exotiky a daleko.Ale než do Egypta bych volila některý z Kanárských ostrovů,hlavně když se cestuje s děckama.Prostředí,hygiena snad i bezpečno(ikdyž dnes už asi nikde...)Ovšem Egypt táhne,pravda proto,že Rudé moře je teplé po celý rok na rozdíl od studeného Atlantiku.

Zobrazit celou diskusi