Sobota 30. března 2024
Svátek slaví Arnošt, zítra Kvido
Oblačno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

KLDR posílila hlídky u hranic s Jižní Koreou, napětí mezi zeměmi se stupňuje

Autor: ČTK - 
8. ledna 2016
07:04

KLDR na některých místech u hranic s Jižní Koreou posílila své předsunuté vojenské hlídky. Učinila tak podle jihokorejské agentury Jonhap poté, co Soul v reakci na údajnou severokorejskou jadernou zkoušku ohlásil, že obnoví propagandistické vysílání z tlampačů v pohraničí.

Vysílání začalo v poledne místního času (04:00 SEČ). Britský ministr zahraničí Philip Hammond, který je na návštěvě Japonska, vyzval Soul ke zdrženlivosti. Pchjongjang ve středu oznámil, že provedl úspěšnou zkoušku miniaturizované vodíkové bomby. Rada bezpečnosti OSN kroky KLDR kritizovala, Soul následně oznámil, že v poledne obnoví propagandistické vysílání, což učinil.

Zveřejňujeme kritické zprávy o režimu Kim Čong-una a o čtvrtém jaderném testu, říkáme, že vývoj jaderných zbraní v KLDR vtahuje její občany do ještě obtížnější ekonomické situace,“ uvedla jihokorejská armáda. Jižní Korea v oblasti kolem tlampačů uvedla armádu do stavu nejvyšší pohotovosti. V místě rovněž rozmístila dělostřelecké jednotky. K posílení počtu vojáků v některých oblastech podle jihokorejských zpráv přistoupila i KLDR.

Soul v rámci pohotovosti posílil i kybernetická bezpečnostní opatření. Jižní Korea zároveň omezila vjezd svých občanů do severokorejské průmyslové zóny Kesong, kterou obě země provozují společně. Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení ale uvedlo, že prozatím o uzavření komplexu neuvažuje. Severní Korea proti vysílání opakovaně protestuje a považuje ho za válečný akt, v srpnu na tlampač vypálila raketu. Na to Soul odpověděl dělostřeleckou palbou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vvogh.t ( 8. ledna 2016 08:15 )

malýho smradlavýho tlusťocha nikdo nemá rád

Zobrazit celou diskusi