Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Atomový Kim rozzuřil svět. Na Severokorejce už se hrnou nové sankce

Rada bezpečnosti OSN jednomyslně odsoudila středeční čtvrtý jaderný výbuch KLDR.
Rada bezpečnosti OSN jednomyslně odsoudila středeční čtvrtý jaderný výbuch KLDR.  (Autor: Profimedia/Reuters/ČTK - Aneta Schürgerová)
Autor: ČTK, kle - 
6. ledna 2016
20:20

Zkušební jaderný výbuch, který ve středu ohlásila Severní Korea, je hluboce znepokojující a znamená velké ohrožení regionální bezpečnosti. Prohlásil to generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Počínání KLDR a jejího vůdce Kim Čong-una jednomyslně odsoudila i Rada bezpečnosti OSN a vůči Pchjongjangu připraví novou rezoluci, uvedla agentura Reuters.

Severní Korea oznámila, že úspěšně otestovala miniaturizovanou vodíkovou pumu. Zahraniční odborníci o použití vodíkové bomby pochybují, neboť exploze měla podle nich malou sílu.

„Tento test opět porušil řadu rezolucí Rady bezpečnosti, a to navzdory tomu, že mezinárodní společenství jednohlasně žádá ukončení takových aktivit,“ řekl Pan Ki-mun. „Je to rovněž závažné porušení mezinárodních norem o zákazu jaderných zkoušek,“ dodal.

„Žádám KLDR, aby zastavila jakékoli další jaderné aktivity a splnila své závazky týkající se ověřitelného jaderného odzbrojení,“ obrátil se Pan Ki-mun na Pchjongjang.

Severokorejský režim po středeční zkoušce oznámil, že bude kvůli agresivnímu postoji USA pokračovat v posilování svého jaderného programu. Země ale slíbila jednat zodpovědně, svůj jaderný arzenál prý použije pouze k sebeobraně.

O severokorejském testu jednala Rada bezpečnosti OSN. O mimořádnou schůzku požádaly Spojené státy a Japonsko. Západní diplomaté ještě před jednáním uvedli, že pokud se jaderná zkouška potvrdí, budou Spojené státy, Evropská unie a Japonsko požadovat zpřísnění stávajících sankcí OSN.

„Členové Rady bezpečnosti připomenuli, že již dříve vyjádřili rozhodnutí zavést další významná opatření v případě dalšího jaderného testu KLDR,“ prohlásil po jednání vrcholného orgánu uruguayský velvyslanec při OSN Elbio Rosselli, který RB OSN tento měsíc předsedá. Dodal, že v souladu s tímto závazkem a závažností kroků KLDR začnou členové RB OSN okamžitě připravovat novou rezoluci. Rosselli označil jaderný test za jasné porušení stávajících rezolucí.

Dosud se má za to, že Pchjongjang provedl tři testy atomové bomby v letech 2006, 2009 a 2013. KLDR kvůli svému zbrojnímu programu podléhá tvrdým sankcím USA, Evropské unie a OSN.

cicihala ( 7. ledna 2016 00:29 )

Přesně tak. Jinak severní Korea je jedním z asi osmi devíti států, kde ještě neřádí centrální banka pod vedením Rothschildů...takže do budoucna se dá předpokládat vývoz demokracie i tam...

Ruudazvostravy ( 6. ledna 2016 22:02 )

 Holt tendle Kymčok vokázal svjetu,že je fut formát a ňákýho pána Kymůna může mýt akonrát na háku.

japos22 ( 6. ledna 2016 21:46 )

Jen bych rád upozornil na jednoduchou podstatu problémů v současném světě, suroviny, dominance a ohrožení dolaru jako hlavní měny - Saddám zahájil inkasování za ropu v EURO, chystal zlatou měnu, Kaddáfí chystal zlatou měnu, těď chystá zlatou měnu Putin - férovou ekonomickou soutěž ve světě považují USA za ohrožení národní bezpečnosti

japos22 ( 6. ledna 2016 20:48 )

Atomovky má, rakety jakéhosi doletu taky - v rukou vystrašeného magora je to na pováženou

Zobrazit celou diskusi