Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Němka popsala sexuální útoky. Televize, kde řečnila Merkelová, je zamlčela

Autor: val - 
6. ledna 2016
18:00

Německý Kolín nad Rýnem se vzpamatovává ze silvestrovské vlny sexuálních útoků. Desítky žen se staly oběťmi napadání a obtěžování ze strany mužů, kteří byli podle svědků „arabského vzhledu“. Jedna z napadených dívek útok popsala. Rada města hovoří o centru Kolína jako o lokalitě nebezpečné pro ženy. Německá veřejnoprávní televize ZDF se teď navíc veřejně omlouvá, že informaci ve svém zpravodajství pozdržela. Stejný program předtím vysílal novoroční poselství kancléřky Angely Merkelové, které bylo vstřícné k uprchlíkům.

Osmnáctiletá Michelle slavila příchod nového roku s kamarádkami. Hodinu před půlnocí se skupinka 11 dívek vydala na vlakové nádraží, odkud chtěly popojet, aby lépe viděly na ohňostroj. „V tu chvíli jsme si poprvé všimly, že kolem nás stojí všichni ti muži,“ citoval britský Daily Mail její prohlášení pro německou televizi n-tv.

Dívky prý obklopila skupina 20 až 30 mužů. Vycítily nebezpečí, a tak se chytily za ruce. „Ti muži byli plní zlosti a my jsme chtěly mít jistotu, že žádnou z nás neodtáhnou pryč. Osahávali nás a my jsme se snažily uniknout,“ popsala.

Nakonec se jim to povedlo, i když muži, které svědci popisují jako arabsky nebo severoafricky vyhlížející, využili příležitosti a některé z nich i okradli. Odcizili jim věci z kapes, třeba mobilní telefony.

Takto se ZDF omluvila za to, že informace neodvysílala, i když je už měla. Prý se snažili udělat nejdřív více rozhovorů. Šéfeditor to zpětně označil za selhání:

"Die Nachrichtenlage war klar genug. Es war ein Versäumnis, dass die 19-Uhr-heute-Sendung die Vorfälle nicht wenigstens...

Zveřejnil(a) ZDF heute dne 5. leden 2016

Německý policejní prezident Wolfgang Albers už dříve informoval, že se o silvestrovské noci na náměstí poblíž vlakového nádraží shromáždila asi tisícovka mladých mužů arabského vzezření. Z davu se pak vyčlenily skupinky o 20 až 100 lidech, kteří následně obkličovali a obtěžovali ženy.

K podobným útokům podle Daily Mailu nedošlo jen v Kolíně nad Rýnem. Desítky žen byly prý napadeny i v Hamburgu nebo Stuttgartu. Německý deník Bild citoval dvě dívky ve věku 16 a 17 let, které se prý staly terčem sexuálního běsnění v Hamburgu. „Všude se nás dotýkali rukama. Když jsme jim jednu ruku odstrčily, hned byla na tom samém místě jiná. Popadali nás za prsa, rozkroky, zadky.“

Ve Stuttgartu prý muži zaútočili na skupinu 18letých dívek, kterým sahali do rozkroku.

Lidé v Kolíně jsou kvůli situaci rozezlení, dokonce kvůli tomu uspořádali demonstraci. Tamní městská rada už podle serveru přiznala, že centrum města je pro ženy nebezpečné. Zároveň vzrůstá obava, že by k dalším podobným útokům mohlo dojít během blížícího se karnevalu.