Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Syrské město bez jídla. Hladoví 40 tisíc lidí, jedí hmyz i listí

Autor: zst - 
7. ledna 2016
07:20

Hmyz, kočky a kořínky jsou poslední měsíce potravou čtyřicetitisícového města Madaja na jihozápadě Sýrie. Do města se totiž nedostanou žádné zásoby kvůli obléhání. Obyvatele chtějí k poslušnosti donutit libanonské milice Hizballáhu. Jídlo tam došlo před dvěma měsíci, několik lidí už zemřelo. Britský deník Independent na to upozornili tamní aktivisté.

Šest měsíců už Hizballáh obléhá syrské městečko Madaja v horách nedaleko libanonských hranic. Jídlo došlo před dvěma měsíci, přesto místní nemají kam utéct. Kde nenarazí na libanonské milice, leží minová pole, která si nikdo netroufne přejít.

Obyvatel vystupující kvůli ochraně rodiny pod pseudonymem Nasir Ibrahim na Nový rok vzkázal britskému deníku, že sehnal a snědl 50 gramů rýže. Předpokládá, že další dny bude o hladu. „Humanitární situace ve městě je velmi nebezpečná. Mnoho lidí už hlady zemřelo a řadu dalších to brzy čeká, pokud se sem nedostane pomoc,“ řekl Nasir.

Jeden kilogram rýže stojí ve městě 2 500 až 6 000 korun, i proto jsou odtud hlášeny také otravy. Místní se snaží vařit jídlo třeba i z olivových listů. Pokud se někdo pokusí jídlo lidem přinést potají, Hizballáh pašeráky bez milosti zabíjí.

Milice podporují v syrském konfliktu prezidenta Bašára Asada. Kdo ale sunnitskému městu skutečně aktuálně vládne, nikdo neví. Obyvatele se ale šíitský Hizballáh hladovkou snaží přimět k poslušnosti, protože dvě města na severu země – Kafrayya a Fua – nedrží on, ale sunnitská organizace Džaíš al-Fatáh. Blokáda slouží k vydírání, aby sunnité uvolnili situace ve zmíněných městech na severu, kde žijí šíité.

Fotky vyhladovělých dospělých i dětí se objevují na internetu

Řada fotografií zachycujících údajné oběti Assadova obléhání Madaji obletěla internet. V Libanonu dokonce Syřané proti nedobrovolné hladovce masově protestují.

Jednou z obětí vyhladovění je podle britského deníku také starší farmář Jamil Alloush, který zemřel před Vánoci. Podle jednoho z aktivistů byl farmář z nedalekého městečka Zabadani, ale společně s dalšími ho vojáci zahnali do Madaje. Tam žilo v roce 2004 údajně jen 10 tisíc lidí místo nynějších 40 tisíc. Zbytek jsou zřejmě lidé, které sem zahnala Assadova armáda společně s Hizballáhem.

Obléhání města trvá už 200 dní. Podle Nasira Ibrahima zemřelo minimálně deset mužů, když se pokoušeli z města utéct. Byli zastřeleni nebo šlápli na minu. Dalších 15 mužů a šest dětí přišlo kvůli minám o ruce či nohy. Zemřelo také několik novorozeňat.

naidka ( 7. ledna 2016 11:21 )

A když přijedou k nám, ještě by si vybírali nebo jídlo rovnou vyhazují.

prycsvladou ( 7. ledna 2016 09:55 )

at si zerou treba vlastni ho-vna hlavne at tu pakaz tady nevidim

avina ( 7. ledna 2016 09:45 )

Skupina "bojovníků"- v Evropě plýtvají jídlem, řvou...Měli doma bojovat. Jiné zprávy ukazují život - najímají si služky, utrácí...Divný život. Zbabělci utekli a zde se předvádí.

valduk ( 7. ledna 2016 09:30 )

Více o celkové situaci ZDE - http://protiproud.parlamentnilisty.cz/politika/2164-ruska-pomoc-asadovi-meni-mapu-konfliktu-osvobozo vani-syrie-postupuje-rychle-islamiste-ztraceji-dulezite-pozice-zacal-boj-o-golany-spojenectvi-temnyc h-apokalyptiku-z-izraele-usa-a-isil-velka-valka-mezi-sunnity-a-siity-jako-zacatek-konce.htm

valduk ( 7. ledna 2016 08:37 )

ISIL jsou ty obklíčený hajzlové v tom městě, ty debile!

Zobrazit celou diskusi