Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kim Čong-un si jen „honí triko“. Vodíkovou pumu nemá, modlí se experti

6. ledna 2016
12:07

Severní Korea ve středu oznámila, že vůbec poprvé provedla úspěšný test miniaturizované vodíkové bomby. Pokud by se toto prohlášení potvrdilo, znamenalo by to významný pokrok v jaderném zbrojním programu této izolované totalitní země. Odborníci jsou ale skeptičtí, přičemž poukazují především na malou sílu výbuchu. Zkoušku odsoudily sousední Čína, Jižní Korea a Japonsko i velké státy jako USA, Británie, Francie či Rusko.

Americká geologická služba USGS zaznamenala otřesy v KLDR o síle 5,1 stupně krátce po 2:00 SEČ. Otřesy podle ní vycházely z hloubky deseti kilometrů pod zemí v blízkosti jaderné střelnice Pchunggje, kde předtím Severní Korea testovala jaderné zbraně v letech 2006, 2009 a 2013. Zemětřesení ihned vyvolalo podezření, že Pchjongjang provedl jadernou zkoušku. Po zhruba dvou a půl hodinách oznámila severokorejská televize, že šlo o test vodíkové pumy.

Řada expertů ale tvrzení KLDR zpochybnila s poukazem na malou intenzitu výbuchu. Podle jihokorejských zpravodajských služeb měl výbuch sílu šesti kilotun TNT, což zhruba odpovídá síle posledního jaderného testu KLDR z roku 2013. Výbuch vodíkové pumy přitom může být několiksetkrát mocnější než exploze běžné jaderné bomby.

Nulová radiace

Japonské, jihokorejské ani ruské úřady navíc nezaznamenaly žádnou radiaci. Jihokorejské ministerstvo obrany vyjádřilo přesvědčení, že Severokorejci pouze přidali malé množství vodíku do běžné jaderné bomby. Ověřit nezávisle tvrzení KLDR, pokud to vůbec bude možné, potrvá podle expertů několik dní či týdnů.

Sousední Čína, která je nejbližším spojencem KLDR, uvedla, že o testu předem nevěděla a že předloží Pchjongjangu oficiální protest. Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje v reakci na údajný test nařídila armádě země, aby ve spolupráci s americkými jednotkami posílila své obranné pozice, a vyzvala k posílení mezinárodních sankcí vůči KLDR. Také japonský premiér Šinzó Abe označil zkoušku za vážnou hrozbu pro bezpečnost Japonska.

Bílý dům uvedl, že oznámení severokorejského režimu o úspěšném testu vodíkové pumy nemůže potvrdit. Zdůraznil ale, že na severokorejské „provokace“ USA adekvátně odpoví a budou nadále „chránit a bránit“ své spojence v regionu.

Rada bezpečnosti OSN svolala kvůli severokorejské zkoušce na 17:00 SEČ mimořádné zasedání. Evropská unie uvedla, že pokud se informace o testu KLDR potvrdí, bude to znamenat hrubé porušení mezinárodních závazků této země s hrozbou pro mír celé oblasti. Podobně se vyjádřilo také ruské ministerstvo zahraničí, Británie a Francie.

Překvapivé oznámení Pchjongjangu mělo negativní vliv na akciové trhy v Asii, které ve středu většinou zaznamenaly pokles. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 ztratil jedno procento a obchodování uzavřel na nejnižší hodnotě za dva a půl měsíce.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi