Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Šimpanzi chlapci roztrhali pusu, operace mu má vrátit úsměv

Autor: shp - 
6. ledna 2016
11:57

S malým bráškou a bratrancem si hrál nedaleko konžské rezervace. Zničehonic ze stromů seskákala skupina agresivních šimpanzů, která hochy napadla. Dva z nich zabila, jenom Dunia Sibomana (8) měl to štěstí a přežil. Jenže primáti mu ošklivě znetvořili tvář.

Utrhli mu kusy tváře i rtů. Chlapec má nyní problémy jíst i mluvit. „Jak si dokážete představit, nemít rty znamená, že vám padá jídlo z pusy. Pořád mu z ní padá a nemůže vyslovovat různá slova,“ vysvětlil ošetřující doktor Dr. Leon Klempner. Naštěstí se ale blýská na lepší časy.

Nezisková organizace Smile Rescue for Kid zaplatí Duniovi operaci, která by mu měla navrátit úsměv. Jde přitom o velmi náročný zákrok a dosud byly na světě zdokumentovány pouze tři takové operace. Navrátit pohyblivost obličejovému svalstvu je obtížné i pro zkušené chirurgy.

Chlapec má tak opět šanci na normální život. Spousta ostatních dětí se ho totiž kvůli znetvoření obličeje bojí. Dunia se operace trochu obává, ale není se čemu divit. Zákrok totiž má trvat celých osm hodin.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi