Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

KLDR odpálila vodíkovou pumu. Šlo o čtvrtý test zkázonosné zbraně

Autor: shp, ČTK - 
6. ledna 2016
06:50

Nejhorší obavy se naplnily! Komunistická Severní Korea s hrdostí oznámila, že provedla úspěšný test miniaturizované vodíkové pumy. Jde o čtvrtý severokorejský test ničivé zbraně. Překvapivé a děsivé oznámení podle japonského premiéra pravděpodobně prohloubí mezinárodní izolaci země a vyvolá tlak na další sankce v rámci OSN.

Japonský premiér Šinzó Abe označil zkoušku za „vážnou hrozbu“ pro bezpečnost jeho země. Vláda v Jižní Koreji svolala na dnešní ráno krizovou schůzku a odpoledne se patrně sejde Rada bezpečnosti OSN. Bílý dům uvedl, že tvrzení severokorejského režimu o úspěšném testu vodíkové pumy nemůže potvrdit, ale odsoudil jakékoli porušování rezolucí RB OSN.

Severní Koreu vyzval k dodržování jejích mezinárodních závazků. Na severokorejské „provokace“ prý USA adekvátně odpoví a budou nadále „chránit a bránit“ své spojence v regionu. Zatímco jaderná bomba je založena na principu štěpení jader atomů, vodíková puma využívá energii z termonukleární fúze, tedy slučování atomových jader za pomoci vysoké teploty či tlaku. Je mocnější než jaderná bomba a je těžší ji vyrobit.

Severokorejský režim vzápětí prostřednictvím státní agentury KCNA oznámil, že bude pokračovat v posilování svého jaderného programu. Chce se tak prý bránit proti „nepřátelské politice Spojených států“. Ve svém zbrojním programu prý bude Pchjongjang pokračovat tak dlouho, dokud bude Washington zachovávat svůj „agresivní postoj“.

KLDR zároveň uvedla, že bude jednat jako zodpovědná jaderná mocnost a jadernou zbraň nepoužije, pokud nebude narušena její suverenita. Svůj jaderný arzenál prý také neposkytne třetí straně.

Americká geologická služba USGS zaznamenala otřesy v KLDR o síle 5,1 stupně krátce po 2:00 SEČ. Ohnisko bylo podle ní deset kilometrů pod zemí v blízkosti jaderné střelnice Pchunggje, zatímco podle jihokorejských seismologů bylo na povrchu. Otřesy ihned vyvolaly podezření, že Pchjongjang provedl jaderný test. Po zhruba dvou a půl hodinách oznámila jihokorejská televize, že šlo test vodíkové pumy.

Davy lidí oblečených v tlustých zimních kabátech, kteří se shromáždili u obří obrazovky poblíž nádraží v severokorejské metropoli, podle agentury AP propukly v jásot, když moderátorka oznámení četla.

Pchjongjang provedl tři testy atomové bomby v letech 2006, 2009 a 2013, všechny v Pchunggje na severovýchodě země. Kvůli svému zbrojnímu programu podléhá tvrdým sankcím USA, Evropské unie a OSN.

Analytici soudí, že Pchjongjang vlastní několik základních jaderných pum a nyní usiluje o výrobu bojových hlavic s miniaturizovanou bombou, které mohou být připevněny k raketám schopným zasáhnout americké pobřeží. Severokorejský vůdce Kim Čong-un naznačil, že Severní Korea vyvinula vodíkovou bombu už loni v prosinci.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 6. ledna 2016 10:22 )

 Komunistický čuník se směje. Do fašistického Ruska je to pár kilometrů.

ginna15 ( 6. ledna 2016 09:05 )

Zobrazit celou diskusi