Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Havlův bulvár“ v Kyjevě česká ambasáda vítá. Za pojmenování se platit nebude

Vznikne v Kyjevě bulvár Václava Havla? Ambasáda nápadu fandí, poplatek za jméno není třeba uhradit.
Vznikne v Kyjevě bulvár Václava Havla? Ambasáda nápadu fandí, poplatek za jméno není třeba uhradit.  (Autor: Google/ČTK/FB - Aneta Schürgerová)
Autor: kle - 
4. ledna 2016
19:26

České velvyslanectví na Ukrajině neformálně podporuje iniciativu několika ukrajinských poslanců a občanské společnosti přejmenovat ulici v Kyjevě, nyní nesoucí jméno komunistického funkcionáře Ivana Lepseho, na bulvár „Václava Havla“. Za užití jména Václav Havel nebude nutné uhradit poplatek agentuře Dagmar Havlové.

Návrh přejmenovat bulvár podle Václava Havla podporuje i starosta města a bývalý boxer Vitalij Kličko. „V této věci jsme již informovali paní Dagmar Havlovou, vývoj sledujeme cca od října. Velvyslanectví tuto iniciativu neformálně podporuje. Nefiguruje nicméně v žádných formálních žádostech ani není spoluiniciátorem přejmenování,“ sdělil Blesku Pavel Buček, rada-vyslanec na Ukrajině.

Podle dohody mezi ministerstvem zahraničních věcí ČR a agenturou zastupující práva spojená se jménem Václava Havla nemá být v případě přejmenovávání veřejných prostranství v cizině vybírán poplatek za užití jména. „Agentura má být ale včas informována, pokud se velvyslanectví něco dozví. Což se již stalo,“ doplnil Pavel Buček.

Ulice Ivana Lepse v Kyjevě je pěkný bulvár se stromořadím dlouhý přes 4,5 kilometru. Změna jmen některých ulic v Kyjevě souvisí s „dekomunizací“ Ukrajiny.

K dohodě mezi ministerstvem a nadací došlo v srpnu loňského roku. Tehdy mělo ministerstvo zaplatit za přejmenování náměstí po Havlovi v izraelském přístavním městě Haifa licenční poplatek. Ten vybírá Knihovna Václava Havla na základě pověření Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97.

Po mediální kritice se nadace domluvila, že nadále nebude požadovat licenční poplatek za veřejná prostranství v zahraničí se jménem Václava Havla. Za „Havlovy lavičky“ se ale bude platit i nadále. Ty nedávno odhalili například v izraelském Tel Avivu.