Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mráz zabíjí v Polsku: Za dva dny tam umrzlo 21 lidí

Od začátku listopadu zemřelo v Polsku podle úřadů na následky podchlazení již 39 lidí. (ilustrační foto)
Od začátku listopadu zemřelo v Polsku podle úřadů na následky podchlazení již 39 lidí. (ilustrační foto)  (Autor: archiv Blesku)
Autor: bru/ČTK - 
4. ledna 2016
11:31

Více než dvě desítky lidí zemřely v Polsku během víkendu kvůli silným mrazům, když teploty padaly na některých místech až pod minus 20 stupňů Celsia. Většinu obětí tvoří podle polských médií lidé bez domova, kteří zemřeli na podchlazení organismu, když přespávali na ulici.

Během soboty umrzlo v Polsku devět lidí, v neděli do této tragické bilance přibylo dalších 12 osob. Ačkoli všechny oběti ještě nebyly identifikovány, podle policie jde většinou o lidi trávící noc na otevřených prostranstvích. V takovém případě může být pro organismus kritické, když teplota klesne pod minus deset, což bylo během víkendových nocí téměř v celém Polsku.

"Pokud lidé vidí někoho takového, například na lavičce v parku, na chodníku, nástupišti, neměli by váhat zavolat na tísňovou linku. Každé takové ohlášení je okamžitě prověřeno," apelovala dnes na Poláky policejní mluvčí Agnieszka Hameluszová.

Od začátku listopadu zemřelo v Polsku podle úřadů na následky podchlazení již 39 lidí, tento víkend byl tedy kvůli tuhým mrazům zdaleka nejtragičtějším obdobím.

Nejvíce obětí bylo ve městech středního a jižního Polska. Například jen v Poznani umrzli tři lidé, z toho dva v místní zahrádkářské kolonii.

Mrazy mají v Polsku pokračovat do čtvrtka, kdy by mělo přijít výrazné oteplení. Aktuálně platí výstraha před velmi nízkými teplotami pro tři vojvodství na severu země.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi