Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Česku se skrývá australský hacker: Ukradl prý 2,5 miliardy korun!

Australský hacker Daniel Wheeler
Australský hacker Daniel Wheeler  (Autor: Reprofoto ABC News)
Autor: lm - 
4. ledna 2016
07:26

Skrývá se v Česku! Australský hacker Dylan Wheeler (20), kterého americká FBI podezřívá z počítačového útoku na armádu a Microsoft, utekl z domovské země do Evropy. Wheeler se prý vrátí za podmínky, že mu bude zaručen spravedlivý proces.

Dylan Wheeler se měl podle obvinění amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) v sedmnácti letech podílet na obřím hackerském útoku na americkou armádu a společnost Microsoft. Podle FBI skupina ukradla intelektuální vlastnictví v hodnotě asi 2,5 miliardy korun.

Tři roky po tomto obvinění Wheeler z Austrálie prchl a zamířil do Česka, odkud pochází jeho matka. "Odešel jsem z Austrálie, protože v mém případě nenastal asi dva až tři roky žádný posun," napsal Wheeler z Česka americké televizi ABC. Wheeler také uvedl, že se pouze staral o servery a "většina činností (ostatních hackerů) proběhla bez jeho vědomí", takže pokud čin spáchal, tak z nedbalosti.

Na Australana je v jeho domovské zemi vydán zatykač a hrozí mu až 10 let vězení. Wheeler nabídl, že se vrátí, ale pouze za jedné podmínky. "Pokud mi zaručí spravedlivý proces, jak by měli, pak se s radostí vrátím dobrovolně," uvedl pro server Perthnow.com.au.

Australské úřady odmítly případ komentovat. "Pan Wheeler dlouhodobě médiím sděluje nepravdivé informace o svém případu," uvedla mluvčí prokuratury. Česká republika prý neeviduje žádnou žádost o jeho vydání k trestnímu stíhání do Austrálie.

honza54.. ( 4. ledna 2016 12:27 )

Já jsem jednou ukradl mámě penženku s důchodem a našli mě hned.

Zobrazit celou diskusi