Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pět sebevražedných útoků v Iráku: Zahynulo při nich 15 lidí

Autor: ČTK - 
3. ledna 2016
11:05

Při pěti sebevražedných atentátech zahynulo severně od Bagdádu 15 členů iráckých bezpečnostních sil. K útokům se přihlásila radikální organizace Islámský stát (IS). Ve městě Ramádí proti ní pokračuje vojenská operace.

Sebevražední atentátníci v neděli udeřili na vojenskou základnu u města Tikrít. Zabili 15 členů bezpečnostních sil a 22 jejich kolegů zranili. Dva atentátníci odpálili nálože ve svém autě u brány bývalé americké základny Camp Speicher, dalším třem se podařilo dostat se dovnitř a zaútočit tam. Část základny se nyní používá k výcviku irácké policie.

Irácká armáda za podpory koaličního letectva 28. prosince vstoupila do centra Ramádí, které do té doby kontroloval IS. Boje ale stále pokračují v okrajových částech města, zejména severně a východně od centra.

Podle mluvčího koalice Steva Warrena zatím iráčtí vojáci všechny protiútoky IS odrazili. „Nezaznamenali jsme, že by IS dokázal dát dohromady bojovou sílu a přinutit Iráčany opustit pozice,“ řekl Warren.

Armáda ale oznámila, že IS nasadil proti vojákům na okraji Ramádí sebevražedné atentátníky. Několik vojáků prý přišlo o život, ale jejich přesný počet není znám. Armádě nadále pomáhá letectvo koalice vedené USA, které bombarduje pozice IS.

Ramádí je střediskem rozlehlé provincie Anbár, jejíž velkou část mají radikálové stále pod kontrolou. Dobytí města se považuje za předpoklad postupu na severoirácký Mosul, který IS obsadil bez boje v červnu 2014.

 

Zobrazit celou diskusi