Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Poláci zkopírovali nápad proti Zemanovi. Uspějí červené karty v boji s vládou?

Autor: kal, ČTK - 
2. ledna 2016
16:45

Tisíce lidí vystavily v Česku červenou kartu prezidentu Miloši Zemanovi. A taktika demonstrantů z listopadu 2014, které Hrad nazývá plošně „pražskou kavárnou“, nejspíše inspirovala protestující v Polsku. Sdělení známé všem fanouškům fotbalu – červená karta vykazující hráče ze hry – dominovalo závěru sobotní protivládní demonstrace v polské Poznani. Na náměstí Svobody se tu shromáždily zhruba dva tisící lidí, uvedla polská agentura PAP.

Obyvatelé se bouří proti změnám, které v Polsku postupně zavádí strana Právo a spravedlnost premiérky Beaty Szydłové. Nejviditelnější jsou změny týkající se veřejnoprávních médií, díky kterým vláda bude mít pravomoc dosazovat si vlastní šéfy rozhlasu a televize. Zatímco televizní ředitelé k 31. prosinci rezignovali, rozhlas zkouší bojovat vysíláním národní a evropské hymny každou hodinu.

Poláci si osvojují protest s červenými kartami, se kterým mají Češi už výraznou zkušenost. Poláci si osvojují protest s červenými kartami, se kterým mají Češi už výraznou zkušenost. | EPA

Novela počítá s tím, že vstupem zákona v platnost jeho zveřejněním v úředním věstníku skončí mandáty dosavadních členů vedení a dozorčích rad Polské televize a Polského rozhlasu. K oficiální publikaci zákona chybí už jen podpis prezidenta Andrzeje Dudy. To je však považováno za formalitu, neboť hlava státu má blízko k vládní straně Právo a spravedlnost, jež novelu prosadila.

Změny, které vyvolaly kritiku ze strany opozice a nelibost v Bruselu, umožní nové vládě dosazovat do vedení veřejnoprávní televize a rozhlasu své lidi. Jakmile nová ustanovení začnou platit, pravomoc jmenovat a odvolávat šéfy veřejnoprávní televize a rozhlasu přejde na ministra státního pokladu. Až dosud byly řídící funkce a dozorčí rady ve veřejnoprávních médiích obsazovány na základě veřejných konkurzů.

Protest proti Miloši Zemanovi 17. listopadu 2014 Protest proti Miloši Zemanovi 17. listopadu 2014 | ČTK, Twitter

Političtí odpůrci vyčítají vládě konzervativců, že se urychleně snaží upevnit si kontroverzními kroky moc. Poukazují také na spory kolem složení ústavního soudu a schválení zákona o této vrcholné justiční instanci.

Strana PiS někdejšího premiéra Jarosława Kaczyńského získala v říjnových volbách většinu v obou komorách parlamentu. Poprvé od pádu komunismu tak mohla vytvořit jednobarevný kabinet.

anicka1944 ( 5. ledna 2016 13:48 )

At nechají poláci na pokoji, měly tam snad svobodné volby,každá nová vláda dělá změny.

ma-o ( 3. ledna 2016 08:12 )

Poláci mají taky USA poradce, vlastně velvyslance.

lug70 ( 2. ledna 2016 19:22 )

S červenými kartami to probruselští a proameričtí patolízalové a slouhové sice zkoušeli na Zemana, ale mělo to mizerný účinek. V případě Poláků obehraná finta s červenými kartami nebude mít už vůbec žádný účinek, takže jsem klidný.

villi ( 2. ledna 2016 18:55 )

AMERICKÝ TOTALITNÍ HNUS UDRŽET SI MOC A PROPAGANDU !!!

luder ( 2. ledna 2016 18:44 )

Proti Zemanovi to neuspělo; ať zkusí jinou barvu!

Zobrazit celou diskusi