Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zamilovaná uprchlická dvojice společně putovala do Británie, osud je ale rozdělil

Autor: haj - 
1. ledna 2016
14:07

Zamilovaný pár uprchlíků byl v Evropě rozdělen a neví, zda se ještě shledá. To je příběh eritrejského páru Makdy (29) a Johna (24), kteří v dubnu 2015 putovali na dřevěné lodi z Turecka na řecký ostrov Rhodos spolu s dalšími asi 100 migranty za lepším životem.

Vlna tehdy odmrštila jejich plavidlo na skálu, přičemž nejméně tři lidé přišli o život, mezi nimi i matka se synem. Snímky zachycující dramatické chvíle, kdy se migranti snažili zoufale dostat na břeh, obletěly svět.

Makda a John se seznámili v tureckém Istanbulu a zamilovali se. Později se rozhodli, že zkusí štěstí v Británii. Strávili osm měsíců plánováním a zaplatili pašerákům přes dva tisíce liber (zhruba 70 000 korun), aby jim pomohli překonat Egejské moře.

Cesta pro ně byla ale velmi namáhavá a nakonec se musela dvojice milenců rozdělit. V Řecku si Makda uvědomila, že nemá dostatek síly, aby zvládla dlouhé putování přes Balkán a Evropu do Calais, a tak raději zaplatila súdánskému padělateli další dva tisíce liber za falešný pas se schengenským vízem. Zatímco ona se tak dostala do Švédska, John se protlouká mezi dalšími 5 tisíci běženců v notoricky známém stanovém městě v Calais přezdívaném též Džungle.

Makda dostala byt v městě Gallivare na severu země, kde má autobusovou dopravu zdarma. Také dostává denně obnos zhruba 250 Kč, který jí chodí na tzv. „státní platební kartu“.

Francouzskému časopisu Paris Match se Makda svěřila, že ve městě si mezi dalšími africkými migranty našla přátele. Také se nechala slyšet, že je ve Švédsku „velká zima“. Makda je sice spokojená, přesto ale doufá, že by se jednoho dne mohla s Johnem znovu shledat v zemi, do níž se původně vypravili. „Je tak blízko a zároveň nesmírně daleko,“ okomentovala svůj srdcebol Makda.

Také se zapřisáhla, že do rodné země se už nikdy nevrátí. Podle ní pod vedením prezidenta Isaiase Afwerkiho není v zemi žádná budoucnost pro mladé lidi.

 

 

 

 

jana999 ( 4. ledna 2016 16:22 )

ono je to všechno stejně podivný, 70 000 pašerákům, to jako za 70 000 neseženou v turecku dvě letenky?

dzambulka007 ( 1. ledna 2016 20:50 )

Jakzože holka není v kriminále? Proč ji stát neposlla zpátky a živí ji?

vlasticka ( 1. ledna 2016 18:46 )

Já nemocenskou po operaci brala.

datelobecny ( 1. ledna 2016 18:41 )

Ale vždyť to je tak okaté, že je jasné, že to je řízené, to zaneřádění Evropy. Nejdřív zastavili jakou podporu mladých rodin, a teď řvou, že potřebujeme imigranty.

rumungro ( 1. ledna 2016 18:26 )

Čím víc jim západ dává,tím míň musí dávat Česko.

Zobrazit celou diskusi