Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Skleněné peklo v Dubaji trvalo přes 20 hodin. Požár hotelu má na kontě infarkt

Autor: kal, ČTK - 
1. ledna 2016
19:30

Rozsáhlý požár, který na Silvestra vypukl v luxusním hotelu The Address Downtown v centru Dubaje, už mají hasiči pod kontrolou. Po více než 20 hodinách boje s plameny v 63patrovém mrakodrapu v nejlidnatějším městě Spojených arabských emirátů doutná jen několik menších ohnisek, uvedl server BBC. Úřady vyšetřují, co požár způsobilo. Mrakodrap stojí 600 metrů od nejvyšší budovy světa Burdž Chalífa.

Plameny zachvátily velkou část hotelu jen několik hodin před začátkem novoročních oslav. Svědci tvrdí, že slyšeli exploze provázející vypuknutí požáru. Televize CNN s odvoláním na jednoho z nich uvedla, že oheň vypukl v rezidenci ve 20. podlaží hotelu, kde začaly hořet závěsy. Podívejte se, jak luxusní hotel pohltily plameny:

Evakuace podle hostů proběhla převážně hladce a organizovaně. Nejméně 16 lidí nicméně přitom kvůli kouři a tlačenici utrpělo lehká zranění a jednoho člověka postihl infarkt. Z akce existuje i české svědectví.

Dopisovatelka CNN Jacqueline Hurtadová byla v restauraci nedaleko hotelu, když uslyšela explozi, která zněla „jako hlasité prásknutí“. V tu chvíli si myslela, že silvestrovský ohňostroj začal předčasně. „Ale pak jsme najednou viděli křičet a utíkat lidi,“ řekla. Brzy úřady evakuovaly i restauraci, kde seděla. „Požár postupoval hrozně rychle,“ dodala.

Novoroční oslavu plameny nakonec nezkazily

Hotel Address Downtown stojí jen 600 metrů od nejvyšší budovy světa Burdž Chalífa, kde na tradičně velkolepý silvestrovský ohňostroj před půlnocí čekalo podle některých zdrojů až kolem jednoho milionu lidí. Rozsáhlý požár nakonec oslavy nenarušil a pyrotechnická show proběhla podle plánu.

V pátek ráno se v okolí hotelu otevřely restaurace, ale jejich nabídka byla omezená, protože úřady přerušily dodávky zemního plynu do oblasti. Po celý den ještě bylo vidět, jak z budovy stoupá kouř a jak hasiči mrakodrap nepřetržitě ochlazují a snaží se zlikvidovat i zbylá ohniska požáru.

Hotel The Address Downtown, jehož výška přesahuje 300 metrů, byl postaven v letech 2005 až 2008 a otevřen byl v říjnu 2008. V 63 podlažích je 171 pokojů, 25 apartmánů a 626 rezidencí, stejně jako sedm restaurací.

Podívejte se na video:

 

pp10 ( 20. července 2016 17:51 )

Hmmmm ....... a prece nespadnul, jako dvojcata WTC a ta treti budova, do ktere ani zadne letadlo nenarazilo .....

tuba24 ( 2. ledna 2016 11:39 )

horela par hodin (20 hodin po zaciatku bola dohasena), horel plast budovy ktory nie je nosny. U WTC lietadlo znicilo nosne prvky v jadre + letecke palivo oslabilo ocelove nosniky. Kerosin hori pri 900 stupnoch, ocel uz pri 600 stupnoch straca 50% nosnych schpnosti

tuba24 ( 2. ledna 2016 11:31 )

demolacia ano, ale tvojho mozgu

soorry ( 1. ledna 2016 21:12 )

WTC bylo poškozeno nárazem letadla a taky se tam vylila nádrž benzínu.

sores ( 1. ledna 2016 11:37 )

 No a co pokud někdo nezemřel tak o nic nejde! V Dubaji je to samej miliardář, mladí dostávají domek zadarmo k bydlení a 3 roky nemusí platit daně.Je tam obrovské bohatství, vše je tam ve zlatě včetně podmořských hotelů a celoročního lyžování uměle vytvořené. Tam se skutečně nevyplatí krást, navíc za krádež se tam usekne ruka v televizním přenosu, takže si to každý rozmyslí.

Zobrazit celou diskusi