Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Čínský prezident v rytmu rapu: Stranu řiď přísně, zemi vládni podle zákona

Autor: mb - 
31. prosince 2015
19:55

Čínský prezident Si Ťin-pching (62) si vyzkoušel roli rappera, ale na první příčky hitparád to zatím nevypadá. Komunistický politik se v klipu pořádně „rozjel“, do svižného rytmu monotónním hlasem říká perly typu „stranu řiď přísně“ nebo „zemi vládni podle zákona“.

Hudební skvost čínský prezident nenazpíval úplně sám, lví podíl má na něm čínský hudebník Wu Wenduo, který rapuje o smogu, korupci a dalších problémech trápících čínskou společnost.

„Uzdrav vodu, uzdrav vzduch, uzdrav zemi, uzdrav, uzdrav, uzdrav! Čistá voda a zelené hory jsou stejně cenné jako hory zlata,“ zpívá rapper. „Mouchy, tygři, velké lišky, chyť je, chyť je, chyť je,“ rappuje pak Wenduo v narážce na korupční úředníky.

Na scéně prezident

V „pravou“ chvíli pak do klipu vstupuje prezident, když jsou do nahrávky zakomponovány jeho výroky. „Řiď stranu přísně, zemi vládni podle práv, celý stát je naplněn radostí,“ říká Si Ťin-pching monotónním hlasem.

I když by někdo mohl namítnout, že čínský prezident tímto způsobem de facto nerapuje, ale byl jen použit jeho hlasový záznam, je třeba mít na paměti, že klip zveřejnil Výbor pro systematické reformy. Ten slaví druhé výročí a vede ho osobně čínský prezident.

Čínští komunisté se klipem zjevně snaží oslovit mládež. Nakolik se jim to povede, je těžké odhadnout, ale právě korupce a znečištěné životní prostředí patří mezi dlouhodobé problémy Číny. Stranou zůstává otázka lidských práv a demokracie, tato témata v prezidentském klipu samozřejmě nezazněla.

Političtí rappeři

Čínský prezident chtěl ale možná jen trumfnout první dámu USA Michelle Obamu (51), ta nedávno zveřejnila klip, ve kterém na rozdíl od Si Ťin-pching opravdu rapuje. Rapováním vyzývá, aby se studenti hlásili na univerzity, chtěla tak podpořit zejména děti z chudších vrstev. Klip byl ovšem přijat rozpačitě, vysokoškolské vzdělání je pro mnoho studentů v USA jednoduše nedostupné, velkou část absolventů navíc po skončení školy trápí kvůli ekonomické krizi nezaměstnanost a obrovské dluhy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi