Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Turecko rozzuří Rusko a přijde konflikt, předpovídají američtí zpravodajci

Autor: mb - 
30. prosince 2015
14:07

Soukromá zpravodajská služba Stratfor přišla s varováním – příští rok se Turecko a Rusko střetnou. Stratfor přitom působí na poli získávání informací již dvacet let a mezi její klienty patří velké mezinárodní společnosti i vládní úřady mnoha států.

„Turecko pravděpodobně zahájí vojenskou operaci na severu Sýrie a zároveň se bude snažit posílit svůj vliv v severním Iráku,“ píše se v reportu Stratfor. Na severu Iráku turecké jednotky již prokazatelně působí, nedávno Bagdád důrazně protestoval proti tomu, aby Turci své jednotky okamžitě stáhli.

Další vojenské kroky Ankary prý rozzuří Moskvu. „Konfrontace s Tureckem je poslední věc, kterou Moskva chce, ale v tomto případě už se jí nebude moci vyhnout,“ domnívá se privátní zpravodajská služba. Na válku údajně ale přeci jen nedojde: „Ani Turecko, ani Rusko si nemůžou dovolit úplné přerušení vztahů, ale konflikt se dotkne obchodních vztahů a strategické projekty v energetice se odsunou na neurčito.“

Sní Turecko o impériu?

Syrský zástupce u OSN mezitím Ankaru obvinil, že se snaží obnovit osmanské impérium. „Turecké vměšování do vnitřních záležitostí Sýrie má mnoho podob, včetně přímého zapojení Erdoganova režimu a tureckých jednotek do vojenských operací na podporu teroristů,“ napsal Bashar al-Ja’afari v dopise Radě bezpečnosti OSN s prosbou ukončit „zločiny“ Turecka. Podle syrského zástupce se Ankara snaží „obnovit koloniální dědictví Osmanské říše“.

Rusové už zareagovali

Na analýzu Stratfor už zareagovala ruská média. „Turecko pro Rusko nepředstavuje žádné vojenské nebezpečí. Co se týče role Turecka v NATO, tak ta není klíčová. Aliance konflikt Turecku nedovolí,“ domnívá se ruský historik a šéfredaktor časopisu Národní strategie Aždar Kurtov. „Stratfor tvoří bývalí zaměstnanci zpravodajských služeb, kteří mohou mít komerční zájmy. Domnívají se, že scénář, který obsahuje ozbrojený konflikt, jim přiláká více předplatitelů. Ano, střet je možný, ale nemyslím si, že Moskva nebo Ankara dopustí eskalaci vztahů,“ dodává Kurtov.

K dramatickému zhoršení vztahů mezi Ruskem a Tureckem došlo poté, co Ankara v listopadu sestřelila ruský letoun Su-24 za údajné narušení vzdušného prostoru. Moskva označila akt za „ránu do zad“.

Americká společnost Stratfor byla založena v roce 1996, sídlí v Texasu. Mezi její zaměstnance patří především bývalí pracovníci zpravodajských služeb. K e-mailům organizace se několikrát dostali hackeři, internetovou komunikaci pak zveřejnili. Britský deník Guardian následně zveřejněnou korespondenci mezi Stratforem a vládními i privátními společnostmi nazval „oknem do vojensko-průmyslového komplexu“.

marais ( 31. prosince 2015 12:48 )

No hlavně , že TURECKO "pomahá porazit Daeš", že! Hanba jim!

anka ( 30. prosince 2015 22:13 )

konkretne co - prekrucuji historii kdyz rikam ze Polsko bylo napadene Hitlerem se zapadu a se Stalinem na vychode - to neni fakt, to je podle vas prekrucovani historie Opravdu

anka ( 30. prosince 2015 16:58 )

Jasne, nastesti se Rusove zrovna tak boji USA...jinak se mylite,kdyz pisete, ze Rusko valku nikdy nezacina - treba tu 2 svetovou zacalo spolu s Nemeckem - oba dva napadli Polsko, a meli v planu si rozdelit evropu mezi sebou. Nastesti Hitler se pak obratil proti Rusku, a tim se Rusko pridalo na tu spravnou stranu.....Akorat neznalec historie a soucasne situace v Rusku muze obdivovat Rusko a Putina, anebo nekdo kdo ma vymytou hlavou ruskou propagadnou. Na internetu je spousta historicke i soucasne literatury, dokumentu...neni nad to se vzdelavat nez hlasat do eteru nenavist a lzi.

egyptanka ( 30. prosince 2015 16:02 )

a nejvíc ten,co dělá hrdinu.

jerry ( 30. prosince 2015 15:31 )

Obama tady není, odstěhoval se do Humpolce.

Zobrazit celou diskusi