Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nevěřící jako dárci orgánů: ISIS vyřezává zajatcům játra a dává je muslimům

Autor: zst - 
27. prosince 2015
05:00

Obavy, že Islámský stát obchoduje s lidskými orgány, jsou opět o něco reálnější. Objevily se totiž dokumenty, podle kterých mají členové organizace povoleno odebírat orgány zdravým zajatcům i v případech, že je takový zákrok zabije. Listiny zveřejnila agentura Reuters.

Dokumenty, jejichž pravost ale není ověřena, obsahují fatwu (nábožensko-právní stanovisko, které posvěcuje určité jednání), podle které bojovníci IS mají možnost odebrat orgány zajatcům v případech, že mohou zachránit jiného muslima. A to i tehdy, když by při tom měl zajatec zemřít. Může se jednat o játra, ledviny, slinivku…

Listiny údajně zadrželo speciální komando při květnovém zásahu na východu Sýrie. „Život a orgány odpadlíka nemusí být respektovány a mohou být beztrestně odebrány. Orgány, které by v případě odběru znamenaly smrt, odejmutí takových je také povoleno,“ stojí v americkém překladu dokumentu.

Podle agentury Reuters ale nejde o důkazy, že by Islámský stát skutečně s orgány obchodoval. Z toho IS obvinil například Irák. 

Nařízení se vztahuje na „odpadlíky“, které ale nespecifikuje. Už dříve popravili bojovníci křesťany, sunnity, šíity i další údajné ne-muslimy.

Američané prý už ví víc o financování a zákonech IS

Listiny, které americké komando zabavilo, prý daly Američanům nahlédnout do financování a tvorby zákonů Islámského státu. Iráčané chtějí jejich prozkoumání Bezpečnostní radou OSN právě vzhledem k možnému obchodování s lidskými orgány.

Velvyslanec Iráku při OSN Mohamed Ali Alhakim žádal už v únoru prošetření smrti 12 lékařů v iráckém Mosulu, který drží Islámský stát. Podle Alhakima zemřeli právě proto, že nechtěli transplantovat orgány, které by dárce stály život.

Květnový zátah USA vyústil ve smrt „ropného ministra“ Islámského státu Abú Sajjáfa a zatčení jeho ženy. Američané získali 7 terabytů dat na hard discích, flash disky, CD, DVD i listinné důkazy.

Už dříve se dostaly na veřejnost listiny týkající se znásilňování, ve kterých je detailně popsáno, kdy může mít muž z Islámského státu sex s ženskými otroky.

gabreta ( 27. prosince 2015 18:28 )

To všechno si můžem jen přát. Ale aby nebylo pozdě pro nás!!

rumungro ( 27. prosince 2015 14:35 )

Na tahleta hovada,Roubalovic prasata.

pavucinka ( 27. prosince 2015 13:45 )

Šijí si zákony na míru, podle potřeby jak se jim hodí. Ale tady se taky dělají zákony především pro bohaté podnikatele, kteří tak mohou ještě více bohatnout a následně i ovládat stát.

7481 ( 27. prosince 2015 13:37 )

To se jim nikdy nepovede.Spousta muslimů zemře.Játra se nemohou uchytit v jejich těle.To nejsou lidi ale plevel.Oni věří v satana a né v boha.Až na to přijdou,tak už bude pozdě!

gabreta ( 27. prosince 2015 11:31 )

No to je novinka! To už dávno nechal dělat v Kosovu na zajatcích Hashim Thaci, spojenci mu tleskali a udělali z něj premiéra. Osmanské zvyky a tradice je snad něco nového? Přizpůsobujme se, ať je neurážíme!!

Zobrazit celou diskusi