Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pravoslavná církev hřmí, gayové se radují. Řecko kývlo registrovanému partnerství

Autor: ČTK, mb - 
23. prosince 2015
14:30

Řecký parlament schválil zákon o registrovaném partnerství homosexuálů. Právní norma neumožní párům stejného pohlaví adoptovat děti, ani přijmout za vlastního partnerova potomka. Pro zákon, který upravuje registrované svazky homosexuálů, hlasovalo ve 300členném parlamentu 193 poslanců. Za neexistenci zákona kritizoval Řecko před dvěma lety Evropský soud pro lidská práva. Schválení kontroverzního zákona se ovšem vůbec nelíbí pravoslavné církvi.

Norma prošla díky některým opozičním stranám, proti hlasovali komunisté i pravicová strana Nezávislí Řekové (ANEL), která je koaličním partnerem vládní strany Syriza.

Levicová formace Syriza, která je u moci od letošního ledna, si stanovila jako jeden z bodů svého programu snížení vlivu náboženství ve státních institucích i občanském životě, jakož i definitivní oddělení církve od státu.

„Homosexualita se vymyká zákonům přírody

V Řecku má stále velký vliv pravoslavná církev, zakázána je například i kremace zemřelých. „Homosexualita se vymyká zákonům přírody. Je to sociální zločin a hřích. Homosexuálové a ti, kdo ji podporují, nejsou normální lidé,“ odsoudil přijetí zákona biskup jihořeckého města Kalavryta, kde se v úterý na protest proti schvalování zákona rozezněly kostelní zvony.

„Především bychom chtěli obrátit pozornost na nepřípustné výroky starosty města Soluň Jannise Butarise, který prohlásil doslova toto: ‚Homosexualitu budeme učit ve škole‘,“ řekl ještě kalavrytijský biskup Ambrož.

Za podporu legalizace svazků homosexuálů v minulosti hrozil pravoslavný biskup Pirea Serafim poslancům ze své diecéze vyloučením z církve. Již před přijetím zákona ideu jednopohlavních svazků jednohlasně odmítli všichni zástupci mnichů ze svaté hory Athos.

Názor církve pak v televizi shrnul arcibiskup aténský a celého Řecka Jeroným II.: „Odsuzujeme hříšné jednání. Odsuzujeme a neschvalujeme hříšné činy. Člověk by se neměl smířit s hříchem… Odsuzujeme hřích, ale modlíme se za člověka, který podlehl své slabosti. Modlíme se za hříšníky, za naše bližní. Záleží nám na spasení duší, pro které Kristus zemřel na kříži.“

Dobrý začátek, říkají homosexuálové

Před parlamentem se v úterý shromáždilo několik stovek příznivců zákona, který by měl začít platit počátkem příštího roku. „Je to dobrý začátek, i když zákon nezahrnuje všechno,“ řekl Filippos Paganis, člen skupiny homosexuálního hnutí Colour Youth. A dodal, že aktivisté chtějí vytrvat a dosáhnout uzákonění sňatků homosexuálů.

rumungro ( 23. prosince 2015 18:34 )

Další díl StarWars-Válka mutantů.

Zobrazit celou diskusi