Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zvrat v kauze unesených Čechů: Český velvyslanec prý nabízel výměnu za Fajáda!

Autor: lm - 
21. prosince 2015
20:53

Pětice Čechů unesených v Libanonu je nezvěstná už pět měsíců. Podle libanonské rozvědky jsou zajatí muži stále naživu! České úřady se intenzivně snaží vyjednat jejich propuštění…

Dva novináři, tlumočník a vysoce postavený představitel bezpečnostních složek. Ti všichni v polovině července cestovali s advokátem Janem Švarcem po Libanonu. Podle informací FTV Prima měl právě Jan Švarc skupinu navést do nebezpečného údolí Bikáa, kde bylo posléze nalezeno jen opuštěné auto s jejich vybavením a cestovními doklady. Od té doby se po nich slehla zem.

Podle zprávy libanonské rozvědky, kterou dostalo i naše ministerstvo zahraničí a bezpečnostní služby, jsou unesení Češi stále naživu. Jako nejpravděpodobnější verze se proto jeví, že Češi byli uneseni, aby byli posléze vyměněni za údajného spolupracovníka teroristů a libanonského občana Alího Fajáda, který je prozatím v české vazbě, kde čeká na vydání do USA.

„Tajné služby pracují s tím, že únos je jakousi pojistkou pro to, aby Fajád nebyl vydaný do Spojených států. I to je vede k předpokladu, že jsou unesení stále naživu,“ řekl televizi zdroj obeznámený s vyšetřováním. Právě Alí Fajád měl prostřednictvím svého advokáta Jana Švarce Čechy do údolí poslat.

Advokát Fajádovy rodiny přinesl ale mnohem více šokující svědectví. „Řekněme si to na rovinu. Český velvyslanec nedávno nabídl rodině osvobození Alího Fajáda českou vládou výměnou za propuštění pětice Čechů,“ řekl před několika dny Camil el-Haf serveru Lorientlejour.com. Rodina ale oficiálně odmítá, že by se na únosu Čechů jakkoliv podílela.

Pražský městský soud povolil vydání Alího Fajáda a jeho údajných spolupracovníků do USA letos v září. Muži si obratem podali stížnosti, avšak neúspěšně. „Vrchní soud rozhodl 30. listopadu v neveřejném zasedání tak, že všechny tři stížnosti zamítl,“ uvedla Puci. Rozhodnutí městského soudu je tak pravomocné. Městský soud nyní předloží spis ministerstvu spravedlnosti. Pokud bude mít Pelikán pochybnosti o správnosti soudního rozhodnutí, může se obrátit na Nejvyšší soud s žádostí o přezkum. Ministr se může i navzdory názoru soudů rozhodnout, že vydání nepovolí.

USA tvrdí, že Libanonec s ukrajinským pasem Fajád a Jaber s Marabím z Pobřeží slonoviny chtěli prodat kokain a zbraně agentům z Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Vzájemné schůzky se údajně konaly v Ghaně či ve Varšavě a nakonec v pražském hotelu, kde trojici loni v dubnu zadržela policie. Od té doby jsou muži v české vazbě.

abaron ( 22. prosince 2015 08:47 )

štrnásť žien ti dá po p***li a pätnásta dá hneď

pepazdepa2 ( 21. prosince 2015 22:31 )

Proč by ho nevydali, když amíci nám vydali vraha, co postřílel rodinu. (Možná proto ho vydali, protože to obvykle nedělají).

lynx ( 21. prosince 2015 21:59 )

To si tedy pan velvyslanec snad dělá pr.del, ne? Aby jim ten byznys nakonec vyšel? Jestli si tedy ty naše výzvědné služby myslí, že se jedná o únos, tak jsou pěkně blbé. I když, že by byly zase až tak blbé, to by snad ani nemohla být pravda. Každopádně, pokud dojde k výměně, bude to pěkná haj.zlovina a domů se vrátí pět pěkně napakovaných vykuků.

rumungro ( 21. prosince 2015 21:09 )

Taky myslím.Pustit a pak zavřít čechy.Za blbost.

frantaklika ( 21. prosince 2015 21:01 )

takových Fajádů jsou v Libanonu tisíce, klidně ho vyměňte za ty české šmudly. Zbraně , které tam dodal nebo dodá stejně Rusáci zničí na padrť. Hlavně ho nevydávejte ušatým šmejdům, ti by ho poslali zpátky jako špiona a stejně by škodil.

Zobrazit celou diskusi