Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Tajná zbraň“ Kyjeva na získání Krymu: Volná cesta do celé Unie

Autor: ČTK, mb - 
21. prosince 2015
18:12

Ukrajinský prezident Petro Porošenko (50) je přesvědčen, že Ukrajina získá zpět Krymský poloostrov, který se po březnovém referendu v roce 2014 připojil k Rusku. Obyvatelé Krymu se prý budou chtít sami vrátit pod správu Kyjeva. Lákadlem má být bezvízový styk Ukrajinců s Evropskou unií.

„Je to jeden ze stimulů pro to, aby se na Donbas vrátila zákonná vláda, a jeden z prvních elementů strategie o návrat Krymu. Krymčané mají nyní motivaci: můžou si užívat svobody volného pohybu, svobody investic a řady dalších výhod, nebo zůstat na okupovaném Krymu s tím, že do zahraničí mohou cestovat jen v omezené míře,“ prohlásil v neděli prezident Porošenko.

Evropská komise 18. prosince doporučila zrušení vízové povinnosti pro občany Ukrajiny a Gruzie. V Bruselu to oznámili předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker (61) a eurokomisař pro vnitřní záležitosti Dimitris Avramopulos (62). Jak Kyjev, tak Tbilisi podle představitelů EU splnily podmínky nezbytné pro zrušení víz.

Řešení na obzoru?

V den, kdy ukrajinský prezident Porošenko vyslovil naději na vrácení Krymu, ruská televize odvysílala dokument, v němž Vladimir Putin (63) naopak pronesl slova, která by mohla naznačovat eskalaci konfliktu. „Nemůžeme nechat napospas nacionalistům lidi, kteří na jihovýchodě země Ukrajiny žijí. A to nejen ruské, ale ani ruskojazyčné obyvatelstvo, které se orientuje na Rusko.“

Zatímco na jihovýchodě Ukrajiny panuje křehké příměří mezi separatisty a Kyjevem, o Krymu Kreml již dříve prohlásil, že ho hodlá bránit jako „jakoukoliv jinou část Ruska“.

Obyvatelé Krymu se v březnu 2014 v referendu vyslovili pro připojení k Rusku, pro sjednocení s Moskvou bylo 96,7 procenta hlasujících voličů. Kyjev ani Západ ale referendum neuznávají a trvají na tom, že šlo o „anexi“. Poloostrov před referendem totiž obsadila ruská armáda, vojáci na sobě měli uniformy bez identifikačních znaků. Moskva až později přiznala, že šlo o ruské vojáky.


asijo ( 21. prosince 2015 22:21 )

Co pomůže cesta do Unie,když na to nebude nikdo mít finanční prostředky,jedině,že by to bylo zdarma,ale to fašistická vláda neudělá.

rumungro ( 21. prosince 2015 20:15 )

Na druhé straně-co kdyby je Putin odmítl.Pak byli zralí vyhlási svůj stát a byla by z toho občanská válka.

rumungro ( 21. prosince 2015 20:10 )

Proč uloupeny?Prakticky všichni obyvatelé Krymu chtěli do Ruska.Stejny to bylo u nás,když se trhli Slováci.

istyl ( 21. prosince 2015 20:06 )

to je fakt dobra služba od Putina pro ruskojazycne obyvatelstvo na Donbasu...dřív tam měli krasne letiste...ted? všude rujiny...a podmínky k zivotu? katastrofalni...

rumungro ( 21. prosince 2015 20:05 )

Jo,se musím přihlašovat přes fejz.//Navrhuji bezvízový styk i s IS státem,a být první,kdo ho uznají.Já chci Nobelovu cenu dřív.,než ju dostane Sralbotka

Zobrazit celou diskusi