Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Teroristé mezi lidskými štíty: Desítky mrtvých při ruských náletech v Sýrii

Autor: ČTK, simao - 
20. prosince 2015
15:55

Zbabělí teroristé opět sáhli k osvědčené praktice – schovávají se mezi lidské štíty, civilní obyvatelstvo. Ruské letectvo však čelí kritice, že právě na civilní oběti nebere při svých akcích v Sýrii příliš ohledy. Při rozsáhlém bombardování města Idlib tak zemřely nejméně čtyři desítky lidí. 

Při leteckých úderech na severosyrské město Idlib zemřelo podle místních záchranářů nejméně 43 lidí. Asi tři desítky těl zatím nebyly identifikovány, bilance obětí se tak ještě může zvýšit. Agentura Reuters uvedla, že šlo pravděpodobně o ruské nálety.

Místní obyvatelé tvrdí, že frekventované tržiště v centru Idlibu zasáhlo nejméně šest úderů. Na záběrech zveřejněných televizní stanicí Orient TV, která stojí na straně povstalců, bylo vidět, jak k místu dopadu bomb míří záchranáři, kteří odvážejí zraněné civilisty a hledají přeživší v troskách budov.

Ruské letectvo a syrská armáda se v syrské provincii Latákíja připravovaly na společnou ofenzivu proti městu Idlib od začátku prosince. V tomto městě na severozápadě Sýrie působí podle některých zdrojů vůbec nejvíc bojovníků povstaleckých skupin, k nimž patří také organizace Islámský stát (IS).

V Idlibu bojuje především fronta an-Nusra, která se hlásí k teroristické síti al-Káida. Rusko vede intenzivní nálety v Sýrii od 30. září. Podle Moskvy jsou namířeny proti ozbrojeným opozičním skupinám. Západ ale Moskvu kritizuje, že se málo věnuje útokům proti příslušníkům IS a že nebere zřetel na civilní oběti.

Třetina povstaleckých skupin v Sýrii prý sdílí ideologii IS

Situace v Sýrii je však poměrně nepřehledná, varuje aktuální zpráva britského Centra pro náboženství a geopolitiku, které funguje v rámci nadace britského expremiéra Tonyho Blaira. 

Třetina povstaleckých skupin bojujících v Sýrii proti režimu prezidenta Bašára Asada podle této zprávy sdílí cíle a ideologii Islámského státu (IS) a v případě, že by mezinárodní koalice dokázala IS porazit, by některá z těchto skupin nejspíš zaujala jeho místo.

Centrum spočítalo, že až 15 povstaleckých skupin operujících v Sýrii je ideologicky podobně zaměřených jako IS. Západ je prý přitom podceňuje a nevěnuje jim tolik pozornosti. Až 60 procent povstalců v Sýrii pak lze považovat za islamisty, tvrdí odborníci, kteří se na zprávě podíleli.

„Západ podstupuje riziko, že udělá strategickou chybu tím, že se zaměří výhradně na IS. Jeho vojenská porážka nebude koncem globálního džihádismu. Ideologii bombardovat nemůžeme,“ stojí ve zprávě, z které cituje BBC.

Autoři zprávy také varovali, že případná porážka IS může jeho ideologické souputníky naopak povzbudit, protože radikálové pak mohou útočit i mimo Sýrii s odkazem na to, že „Západ zničil chalífát“.

rumungro ( 20. prosince 2015 18:31 )

Tgbg se právě vrátil po 70letec,coby válečný zajatec,ze Sovětského gulagu a zatím je mírně dezorientován.

rumungro ( 20. prosince 2015 18:23 )

Indián:Asi jsme to podcenili

tgbg ( 20. prosince 2015 18:15 )

Tady vidíme jasnou příčinu exodu obyvatelstva ze Sýrie do Evropy. Co nevyvraždil diktátor Asad-komunista, to vyvraždí ruští šílení fašisti. Rusáci v tom mají velké zkušenosti při likvidaci a vraždění 10 000 000 původních obyvatel Sibiře, Krymu, obyvatel pobaltských republik, Finska, 30 000 polských vojáků a kněžích, 8 000 000 obyvatel Ukrajiny, odvlečení miliónů lidí do ruských gulagů. Gulak, později koncentrační tábor, to je ruský vynález. Prakticky každý významný světový terorista prošel ruským výcvikem nebo se cvičil ve výcvikových táborech teroristů v komunistických zemích. Rus a světový teror jsou velcí přátelé.

charles009 ( 20. prosince 2015 18:10 )

verka1 ( 20. prosince 2015 18:05 )

co nevybombardovali američani, to vybombardují rusáci. nedivím se, že obyčejní lidi utíkají z této země pryč.

Zobrazit celou diskusi