Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ze sestřelené ruské stíhačky se nepoučili? Bombardér USA vlétl na „čínské“ území

Autor: ČTK - 
19. prosince 2015
10:35

Peking ve čtvrtek obvinil Spojené státy z „vážné vojenské provokace“ kvůli přeletu amerického strategického bombardéru B-52 nad umělým ostrovem, který Čína vytvořila ve sporné oblasti Jihočínského moře. Informovala o tom agentura AP, podle níž jde o incident, který se stal už minulý týden ve středu. Podobný případ se stal nedávno i v Turecku, kde ovšem ruskou stíhačku „narušitelku“ rovnou sestřelili. 

Čína si dělá nárok na téměř celé Jihočínské moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Podobné nároky na určité oblasti si činí také Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam.

Spojené státy s cílem zajistit důležitou oblast, ve které objem zahraničního obchodu dosahuje až pěti bilionů dolarů (124 bilionů korun) ročně, posilují v regionu svou vojenskou přítomnost. To Peking sleduje se zjevnou nevolí a opakovaně rozhořčeně reaguje.

Čínské ministerstvo obrany v sobotu obvinilo Spojené státy, že ve sporné oblasti záměrně zvyšují napětí.

„Takové akce ze strany USA představují vážnou vojenskou provokaci a v Jihočínském moři vytvářejí složitější, až militarizující podmínky,“ uvedlo ve svém prohlášení. Zároveň vyzvalo Washington, aby neprodleně podnikl opatření, jež takovým incidentům zabrání, a předejdou tak poškození vztahů mezi ozbrojenými silami obou států.

V prohlášení se upřesňuje, že vojenská posádka na dotyčném ostrově vyhlásila 10. prosince při přeletu bombardéru poplach a vyzvala letoun, aby oblast opustil. Ministerstvo v této souvislosti podobně jako v minulosti varovalo, že podnikne všechna nezbytná opatření k obraně čínské svrchovanosti a bezpečnosti.

rumungro ( 19. prosince 2015 14:56 )

Je to propagandicky poplatny ČT,jenom jeden z mnoha příkladů,proč jim nikdo,mimo naivek,nevěří.//O tom dluhu jsem chtěl napsat taky,už nemusím.

byvalyvoliccssd4 ( 19. prosince 2015 14:53 )

 Ze sestřelené ruské stíhačky se nepoučili? Bombardér USA vlétl na „čínské“ území Týýý wogo, to je čeština!

dzelo ( 19. prosince 2015 11:29 )

O kvalitě vašich novinářů jsem si nedělal nikdy iluze ale když někdo pojmenuje SU-24 "stíhačkou narušitelkou" tak je buď naprostý laik a nebo blb! SU-24 není stíhačka ale bombardér a území Turecka nenarušila tak že není narušitelka. Tedy sečteno zase nepovedená propaganda což mne v tomto nesvéprávném státě nijak neudivuje.

hvezda8 ( 19. prosince 2015 11:27 )

OPĚT TA PAKÁŽ AMERICKA A TÍM UMOUNĚNÝM PRESIDENTEM STRKÁ RAPÁK KDE NEMÁ CO DĚLAT.ONA JE TAM PĚECE NAFTA A PLYN.ČÍNANI POŠLETE KNIM TAKY NAKOUKNOUT NĚJAKOU TU RAKETU.CELÝ SVĚT ROZESRA-LY!!!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi