Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rada bezpečnosti OSN podpořila mír v Sýrii. Ruku zvedli všichni

Rada bezpečnosti přijala jednomyslně návrh rezoluce k mírovému procesu v Sýrii.
Rada bezpečnosti přijala jednomyslně návrh rezoluce k mírovému procesu v Sýrii.  (Autor: ČTK/Reuters - Aneta Schürgerová)
Autor: ČTK, kle - 
18. prosince 2015
22:53

Rada bezpečnosti OSN v pátek jednomyslně přijala návrh rezoluce podporující mírový proces v Sýrii. Zahrnuje příměří a rozhovory mezi vládou a opozicí.

Součástí usnesení je rozhodnutí o zastavení palby a zahájení rozhovorů mezi vládou v Damašku a opozicí. Nezmiňuje se však o nejspornějším bodě, budoucí úloze syrského prezidenta Bašára Asada.

Text obsahuje všechny prvky plánu vypracovaného hlavními velmocemi na zasedáních v říjnu a listopadu ve Vídni.

Podle rezoluce by jednání mezi vládou a opozicí o ukončení války trvající čtyři a půl roku měla začít na počátku ledna. Do šesti měsíců od začátku jednání má být vytvořena důvěryhodná přechodná vláda a do 18 měsíců by se měly uskutečnit svobodné volby pod dohledem OSN.

Návrh rezoluce rovněž požaduje, aby „všechny strany okamžitě zastavily útoky proti civilistům a civilním objektům“. Poznamenává však, že zastavení palby se netýká útočných nebo obranných akcí proti skupinám považovaným za teroristické organizace.

To znamená, že příměří se zřejmě nedotýká leteckých náletů Ruska, Francie a koalice vedené USA, upozornila agentura AP.

Rovněž se v textu píše, že „o budoucnosti Sýrie rozhodne syrský lid“

 

marais ( 19. prosince 2015 13:52 )

přesně, Rusko má nejdelší hranice a tak musí mít armádu a vidle jim asi nestačí!!!! Navíc na Rusko se furt tlačí NATO a maří mu obchod s ropou i plynem...TAK CO MÁŠ ZA KECY, ŽE MU NA NIČEM NEZÁLEŽÍ ?

1tigrusenka ( 19. prosince 2015 09:15 )

kdybys nebyl debil, tak bys věděl, že 90% lidí stojí za Putinem

chyba.tretiho.uctu ( 19. prosince 2015 09:13 )

Rada bezpečnosti OSN podpořila mír v Sýrii. Ruku zvedli všichni a pak hned odešli do kantýny kde kuchař vařil ledvinky, neboť tyto se musí jíst dokavaď jsou teplé.

vi3ol ( 19. prosince 2015 00:26 )

 Hezké.. taky bych chtěl mír,světu, každému, nechápu třeba liliputina, nedokáže dát základní potřeby svému lidu, jen aby mohl zbrojit a zapsat se do historie? jako Hitler.. je asi fakt hodně nemocný, když mu nezáleží už na ničem..

Zobrazit celou diskusi