Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vánoce po islámsku: I muslimové věří v Ježíše, Pannu Marii mají v úctě

Autor: mb - 
24. prosince 2015
05:30

Muslimové nenávidí Evropu a vše křesťanské chtějí zničit, kvůli nim se v západní Evropě ruší i Vánoce a nahrazují se slovem "zimní svátky" a dalšími eufemismy. Takto pokřiveně vnímají islamofobové muslimy a uprchlickou krizi zneužívají pro rozdmýchávání protimuslimských nálad. V Česku, kde je muslimů minimum, "křižácké tažení" vede sdružení Islám v ČR nechceme. Možná vás tedy překvapí, že muslimové věří v panenství Panny Marie, a dokonce i v Ježíše. 

"A hle, pravili andělé: „Marie, Bůh si tě věru vyvolil a čistou tě učinil a vyznamenal tě mezi ženami lidstva veškerého. Marie, buď Pánu svému pokorně oddaná, padej na tvář svou a skláněj se s těmi, kdož poklekají," těmito slovy velebí Korán Pannu Marii ve třetí súře (označení pro kapitoly v Koránu, pozn. red.).

V 19. súře pak Korán popisuje zvěstování Panny Marie, kdy jí anděl Gabriel oznámil početí dítěte. Tento popis zvěstování se prakticky shoduje s popisem události v Bibli. Muslimové stejně tak věří v panenství Panny Marie a jsou paradoxně v tomto směru více "křesťanští" než některá reformní společenství křesťanů, kteří v panenství Panny Marie nevěří či je minimálně zpochybňují.

To, v jaké úctě má islám Pannu Marii, dosvědčují i slova Fatimy, oblíbené dcery Mohameda. "Převyšuji všechny ženy, kromě Marie." V jiné variantě je to Mohamed, kdo vzdává úctu Panně Marii, když o své dceři prohlásí: "Ty (Fatimo) budeš ze všech žen v ráji nejvíce požehnaná, hned po Panně Marii."

Muslimové věří v Ježíše

I Ježíše mají muslimové v úctě, i když na rozdíl od křesťanů ho za Syna Božího nepovažují. Místo toho islám mluví o Ježíšovi jako o "posledním proroku, který byl poslán lidu izraelskému". Z tohoto důvodu je Ježíš v islámu někdy označován jako "Pečeť izraelských proroků". Za posledního a největšího proroka islám samozřejmě považuje Mohameda. Muslimové nevěří, že byl Ježíš ukřižován, podle islámu byl vyzdvihnut do nebe. Podobně jako křesťané však věří, že sestoupí na zem, když se bude blížit konec světa a zničí "falešného Mesiáše (Antikrista)". Následně pak bude na zemi žít čtyřicet let, poté skoná přirozenou smrtí.

Podobnost čistě náhodná?

Islám vznikl až v šestém století, tedy v době, kdy křesťanství bylo již "etablované" náboženství. V té době některé významné postavy křesťanství vnímaly islám jako pokroucenou verzi křesťanské víry. "Objevil se mezi nimi falešný prorok Mohamed. Tento muž se trochu seznámil se Starým a Novým zákonem a po konverzaci s ariánským mnichem vytvořil svou vlastní herezi... Následně dal lidem jistou knihu, o které tvrdí, že mu byla seslána z nebe. Jsou tam napsány nesmyslné věci a on ji dal lidem jako předmět hodný úcty," píše Sv. Jan Damašský, který zemřel v 8. stol. po Kr.

Takovéto vnímání islámu je pro muslimy samozřejmě urážející a ani moderní křesťanští teologové a filozofové by se neodvážili přirovnávat jedno z největších světových náboženství ke křesťanské sektě. Poslední z velkých západních křesťanských myslitelů, který o islámu mluvil jako o herezi, byl anlicko-francouzský historik a spisovatel Hilaire Belloc, který zemřel v roce 1953. "Mohamedánství začalo jako hereze, ne jako nové náboženství... Bylo to pokroucení křesťanské doktríny. Vitalita a vytrvalost (islámu) mu dala brzo zdání nového náboženství, ale ti, kteří viděli jeho růst, ho nevnímali jako odmítnutí, ale adaptaci a zneužití křesťanské věci," napsal Belloc.

 

Čeští muslimové

Jak vnímají Vánoce čeští muslimové? "Muslimové by Vánoce slavit neměli, ale je možné, že je řada z nich slaví. Třeba někteří z těch, kteří mají za manželku nemuslimku. Muslimové si například mohou vzít křesťanku nebo židovku za manželku a musejí plně respektovat jejich rituály a tradice," vysvětluje Vladimír Sáňka z Muslimské obce v Praze a dodává: "Osobně jsem v Evropě nikdy nepotkal žádného muslima, kterého by tradiční symboly Vánoc urážely. Podívejte se do některých měst v muslimském světě, například do Dubaje, tak tam se to vánočními stromky a Dědy Mrázy jen hemží. Islamofobové však velmi rádi dělají to, že nějaký extrémní názor prohlásí za názor všech muslimů."

Muslimové a rušení Vánoc

Nakolik byl, či nebyl islám ovlivněn křesťanstvím, je dnes téměř nemožné s jistotou zodpovědět, faktem ale zůstává, že muslimové rozhodně křesťanské svátky neslaví. To ale neznamená, že by všichni evropští muslimové "rušili" Vánoce, jak někdy demagogicky tvrdí islámofobové.

Např. v Itálii obrovskou vlnu pobouření vzbudilo rozhodnutí ředitele jedné školy přesunout tradiční koncert vánočních koled z prosince na leden s podmínkou, že slovo Vánoce ani žádné koledy vlastně v koncertu zaznít nesmí. Místo toho půjde o "zimní koncert". To vše prý kvůli tomu, aby se koledy nedotkly muslimských dětí.

Podobně si počínali bruselští zastupitelé, kteří místo tradičního vánočního stromku umístili na náměstí obrovskou, 25 metrů vysokou abstraktní stavbu. "Chtěli jsme jen zmodernizovat vánoční trh a image Bruselu," brání se radní Philippe Close. "Vánoční strom je důležitý pro křesťany, ale nyní tu máme hodně muslimů. Takže aby se vyhnuli kontroverzi, nahradili stromek několika kostkami," myslí si však obyvatel Bruselu Erik Maxwell.

Podle statistiky z roku 2010 žije v Bruselu 22 procent muslimů, ale vánoční strom jim rozhodně nevadí. "Víme, že žijeme v zemi s křesťanskou kulturou, takže tradiční vánoční strom nás vůbec neuráží," říká předseda Belgické muslimské rady Semsettin Ugurlu. Zdá se tak, že spíše než muslimové Vánoce "ruší" horliví politici a úředníci, kteří dohnali politickou korektnost do extrému.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Yetti ( 10. prosince 2018 19:46 )

Vsem slunickarum, vitacum a dalsim pablbum z Bruselu preji at maji za sousedy same muslimaky! A pak muzou slavit vanoce v kanale, protoze jinak si to nelajznete. Dementi. Chce si to nejdrive neco precist!!! Kafirove z EU ( mimochodem to jste vsichni co neveri v alaha) a co to je si najdete sami. Hlavne neverte kecum......

rumungro ( 24. prosince 2015 21:39 )

Další pohádka je v článku o Norsku.Jak zlý Viking prosí pomýleného muslima,aby neznásilňoval.Merkel si mne ruce,jak z nich udělala tupce.

djaba ( 24. prosince 2015 20:36 )

Tak , pohádku o hodném králi jsme si přečetli ,tak ještě jednu , prosím .

plzenska ( 24. prosince 2015 19:03 )

Pisálkové z Blesku, že se nestydíte za tu promuslimskou propagandu ! Tak abyste věděli, tak např. slavení Vánoc je na veřejnosti už oficiálně zakázáno v Tádžikistánu !! A Ježíše muslové považují za falešeného proroka ! Tak přestaňte lhát, jste trapný !

rumungro ( 24. prosince 2015 18:02 )

U muslimů je Ježíš pouze jeden z proroků,nic víc.Prostě,aby dodal svoji ideologii,kterou nazval korán autetičnost,brakoval z bible,tehdejší hitler,co se mu hodilo.

Zobrazit celou diskusi