Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Americká mise selhala: Libyjští vojáci zveřejnili fota speciálních jednotek

Autor: ČTK, mb - 
18. prosince 2015
11:54

Tajná mise speciálních amerických jednotek USA byla vyzrazena. Jen co elitní vojáci přistáli na libyjské vojenské základně, Libyjci jim přikázali nastoupit zpět do letadla. Předtím ale Američany ještě vyfotili a snímky zveřejnili na internetu.

„Přistálo dvacet vojáků v plné výzbroji. Měli neprůstřelné vesty, zbraně, tlumiče, GPS a přístroje pro noční vidění,“ napsali libyjští vojáci na stránkách Facebooku. Libyjci chtěli vědět, co tam dělají a dostalo se jim odpovědi, že jsou na místě na základě „dohody s ostatními příslušníky libyjské armády“. Taková odpověď se ale libyjským vojákům nezamlouvala a přikázali jim opět nastoupit do letadla: „Hrdinná armáda na základně Wattiay jim okamžitě nařídila místo opustit a jednotka tak učinila, jejich vybavení jim bylo ponecháno,“ napsaly libyjské jednotky na Facebook.

Libye je po pádu Kaddáfího zmítána sektářským násilím. Země je rozdělena mezi dvě hlavní soupeřící frakce – Úsvit Libye, který sídlí v hlavním městě Tripolis a mezinárodně uznávanou vládou, která sídlí v Tobruku. Třetím významným hráčem v Libyi je Islámský stát, který ovládá pobřeží Libye o rozloze 250 km. Podle expertů však v poslední době proniká dále do vnitrozemí ve snaze ovládnout ropná pole.

Základna Wattiya se nachází na území, které je pod správou mezinárodně uznávané vlády. Proč byly americké jednotky takto vyzrazeny a "zostuzeny", není zatím jasné. Základna se nachází blízko pozicím Islámskému státu, Američané tak zřejmě měli za úkol zastavit postup džihádistů. Podivný incident už potvrdil i Pentagon: „Členové amerických jednotek přicestovali do Libye 14. prosince, aby vedli dialog s představiteli libyjské armády. Když dorazili na místo, příslušníci tamních milicí požádali, aby americké jednotky vyklidily prostor. Aby nedošlo ke konfliktu, vojáci tak učinili.“

Mezitím zástupci dvou soupeřících mocenských frakcí v Libyi podepsali ve čtvrtek v marockém Skirátu dohodu o vytvoření vlády národní jednoty. Západní mocnosti doufají, že zemi rozdělené od pádu režimu Muammara Kaddáfího tento krok přinese stabilitu a pomůže v boji proti rostoucímu vlivu Islámského státu. V obou táborech má ale dohoda zprostředkovaná OSN nadále i řadu odpůrců.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi