Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Problémy na Ukrajině viděl už před 40 lety. Autor „Souostroví Gulag“ prorokem?

Autor: mb - 
27. prosince 2015
06:10

Alexandr Solženicyn – slavný ruský spisovatel, disident a nyní i prorok? Ve svém kultovním díle Souostroví Gulag (1973) zachytil brutální vězeňský systém Sovětského svazu, ale zároveň předpověděl krizi na Ukrajině. Jeho slova se po 40 letech splnila, když v roce 2013 začaly krvavé střety na tzv. Majdanu v Kyjevě a země se ponořila do občanské války, která trvá dodnes.

„Co se týče Ukrajiny, dojde k velkým nepříjemnostem. Co nebylo možné vyřešit po staletí, musíme nyní citlivě vyřešit my. Dejme jim svobodu rozhodování, federaci nebo úplné oddělení, co budou chtít. Nevyhovět jim v tomto by bylo šílené a kruté. Čím benevolentnější, trpělivější budeme, tím více šancí bude obnovit jednotu v budoucnu,“ domníval se slavný spisovatel. A opravdu, Ukrajina po rozpadu Sovětského svazu získala nezávislost a vztahy byly dlouhou dobu, když ne ideální, tak minimálně na velmi dobré úrovni. První změna přišla s tzv. Oranžovou revolucí v roce 2004, klín nepřátelství ale mezi Moskvu a Kyjev zasadil právě až tzv. Majdan.

I tuto hrozbu tušil Solženicyn, když napsal: „Psát tato slova mi doslova způsobuje fyzickou bolest, vždyť Ukrajina a Rusko jsou spojeny v mé krvi, v mém srdci, v mých myšlenkách. Ale má rozsáhlá zkušenost s Ukrajinci v táborech mi ukázala, kolik je v nich vůči nám zatrpklosti. Naše generace zaplatí za chyby našich otců,“ napsal spisovatel a narážel tak zřejmě na rusifikaci ukrajinsky mluvícího obyvatelstva a hladomor, který v letech 1932–1933 zasáhl nejen Ukrajinu, ale i další oblasti Sovětského svazu.

Alexandr Solženicyn už tehdy tušil, že než dojde ke sjednocení, po kterém tolik toužil, čeká Ukrajince trpká cesta. „Nechme je žít, ať si to (nezávislost) zkusí. Brzy pochopí, že tím rozhodně nevyřeší všechny problémy. Vždyť každý region je jiný, někde se lidé považují za Ukrajince, někde za Rusy, někde ani za jedny či druhé,” psal Solženicyn a už tehdy navrhl řešení, které v podstatě kopíruje dnešní návrhy separatistů: „Možná bude nutné mít v každém regionu referendum a pak zajistit, aby se důstojně zacházelo s lidmi, kteří se budou chtít odtrhnout. Ne celá Ukrajina v dnešních sovětských hranicích je doopravdy Ukrajina. Vždyť Krym odevzdal Chruščov úplně nesmyslně. A co Zakarpatská Rus? To bude pro Ukrajince zkouškou. Sami požadují spravedlnost, ale ukážou ji vůči Rusínům?“

Rusíni jsou etnickou skupinou, která žije na západě Ukrajiny. Usilují minimálně o autonomii, některé spolky však trvají na nezávislosti. Situace na Ukrajině je přes zdánlivý klid stále napjatá. Krym přešel pod správu Ruska, východní oblasti Ukrajiny s Kyjevem nechtějí nic společného a ani obyvatelstvo v dalších rusky mluvících městech není současné vládě příliš nakloněno. Zda-li bude završena předpověď Solženicyna o nutnosti uspořádat referendum v každém regionu Ukrajiny, se ukáže možná již tento rok.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Samo ( 19. září 2016 20:51 )

A v čem se Solženicynem souhlasíš. Pokud umíš číst, tak on ve svém názoru píše ve jménu Rusů-Nechme je žít, jak budou chtít, dejme jim volnost. A co udělal Putin? Vyzbrojil Rusy na východě Ukrajiny a postavil vojenskou základnu na hranicích s Doněckem. Z této základny trvale zásobuje ruské rebely jak zbraněmi, tak vojenskými posilami, které tyto zbraňové systémy obsluhují. Vytrvale lže celému světu, že se na Ukrajině neangažuje. Tomu může věřit jenom hlupák, nebo ruský přívrženec. Celou dobu se na rusko-ukrajinské hranici pohybuje ruská armáda o síle 40 tisíc vojáků. Kdyby se tam Rusové neangažovali, pak už tam byl dávno klid.

gabreta ( 19. září 2016 20:00 )

Ano. Souhlasit se Solženicynem člověk může. Referenda v jednotlivých částech Ukrajiny jsou ale neuskutečnitelné, když se nacionalisti chovají takto: http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/8777-ukrajinsti-nacionaliste-rus-kyjev

ivoadler ( 6. ledna 2016 11:38 )

Se Solženicynem souhlasím. Evropští a američtí blbci, převlečení za novináře a politiky, neustále chtějí Ukrajinu násilím sjednocovat. Porošenko se po nástupu do funkce holedbal: během týdne skoncuju pomocí kárné operace s teroristy. Nepůjde to, to mi věřte. Anexe Krymu! Vždyť je to čirá kravina! Krym se rozhodl sám. O dalším nemluvě. Zdá se ale, že pomalu po Majdanu přichází vystřízlivění. Snad se dočkáme bez krvavých obětí.  

Zobrazit celou diskusi