Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Assange vyslechnou kvůli znásilnění na ambasádě. Švédové už na vydání netrvají

Autor: mb - 
14. prosince 2015
16:22

Švédsko a Ekvádor po šestiměsíčním jednání uzavřely dohodu, která umožní vyslechnout zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange (44). Australan se již přes tři roky skrývá na ekvádorském velvyslanectví v Londýně kvůli švédskému zatykači a obavám, že by pak mohl být ze Švédska vydán do USA.

„Tato dohoda posílí bilaterální vztahy a umožní například právní pomoc v trestních záležitostech, jako je případ pana Assange,“ uvedlo v prohlášení ekvádorské ministerstvo zahraničí. Švédsko-ekvádorské ujednání, podepsané v Quitu, vstoupí v platnost během několika dní, až si strany vymění příslušné dokumenty. Assange pak bude moci být vyslechnut na ekvádorské ambasádě v Londýně.

Na velvyslanectví Ekvádoru se Assange uchýlil v červnu 2012, dva měsíce nato mu tato jihoamerická země udělila politický azyl. Švédsko ho viní ze znásilnění. Případy dalších jeho sexuálních deliktů z roku 2010 už švédská prokuratura v létě kvůli promlčení odložila.

Julian Assange všechna obvinění odmítá a označuje je za politicky motivovaná. Švédové ho údajně chtějí vydat do USA, které si bojovník za svobodu slova popudil zveřejněním videa, na němž je vidět, jak americké jednotky zabíjejí novináře. Video bylo zveřejněno na serveru WikiLeaks, který též zveřejňuje další tajné dokumenty.

Projekt WikiLeaks vznikl v roce 2006 a od začátku se zaměřoval na zveřejňování tajných vládních dokumentů. Velký poprask způsobil v roce 2010, kdy na webu zpřístupnil tajné americké dokumenty o válce v Iráku či v Afghánistánu. WikiLeaks zveřejnil na čtvrt milionu tajných dokumentů, které mapují fungování americké diplomacie od roku 1966 až do února 2010. Mimo jiné obsahují důvěrnou komunikaci více než 270 zastupitelských úřadů po celém světě.

 

vi3ol ( 14. prosince 2015 17:30 )

 Je to borec.. ale jestli znásilňoval, má jít do basy..ale kdo to ví..možná je jenom obětí protibolševického spiknutí jako Randy..

Zobrazit celou diskusi