Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šlapali jsme v Bataclanu po tělech, klouzali po krvi - jinak to nešlo, vypráví policista

Autor: dce - 
13. prosince 2015
13:06

Výpověď plná hrůzy a smutku. Tak na lidi působí slova jednoho z policistů, který přesně před měsícem zasahoval v klubu Bataclan, jež si za svůj cíl vybrali teroristé. Zemřelo zde nejvíce lidí – jejich těla pokryla celou podlahu klubu.

Neuvěřitelné drama z klubu Bataclan popsal zasahující policista speciální jednotky. Džihádisté zaútočili na několika místech v Paříži a zabili 130 lidí. Nejvíc mrtvých a zraněných bylo v klubu Bataclan, kde ten večer vystupovala skupina Eagles of Death Metal.

Pátek 13. listopadu se zapsal do paměti každého člověka na planetě. Příběh zevnitř klubu je ovšem zcela unikátní. Ve 21.40 jsme obdrželi hlášení, že na Stade de France došlo k výbuchu a že se v centru Paříže střílí,“ uvedl podle serveru Lidovky.cz důstojník speciální jednotky BRI, která řeší zejména situace s rukojmími.

O něco později se objevily zprávy o střelbě v klubu Bataclan. Jednotka zde byla do patnácti minut. Před klubem leželo tělo teroristy s prostřelenou hlavou. Zabil ho kriminalista, který byl na místě první, protože se v tu dobu pohyboval poblíž.

Důstojník popisuje, že z klubu nebyla slyšet střelba, bylo až děsivé ticho. Tou dobou se k BRI přidala i protiteroristická jednotka RAID. „Když jsme nahlédli do foyer Bataclanu, uviděli jsme mrtvá těla. V hlavní hale pak stovky lidí mačkajících se doslova na sobě a volajících o pomoc. Byli tam mrtví, zranění a živí lidé, všichni dohromady,“ vysvětloval lékař, který byl také na místě.

„Nikdy jsem neviděl nic takového. Moře těl, Dantovo peklo, všude krev. Neměli jste jinou možnost než šlapat po tělech, klouzat po krvi,“ šokuje důstojník BRI.

RAID obsadil hlavní halu a přilehlá divadla. BRI dál prohledávala budovu. Rukojmí byli všude. Za každými dveřmi byli lidé, rukojmí. Vždy jsme ale museli zkontrolovat, zda to nejsou teroristé.“ Ukryté lidi našli i za pohovkami nebo falešnými stropy. 

Bylo čtvrt na dvanáct, když policisté dospěli ke dveřím, za kterými slyšeli křičet teroristy. Byli dva, tvrdili že mají rukojmí a vesty s výbušninou. Jestli se policisté nestáhnou, začnou rukojmím řezat hlavy a odpálí se. Údajně mluvili i o Sýrii.

Policisté s teroristy vyjednávali po telefonu, ale bez výsledku. Pak přišel rozkaz k útoku. Za dveřmi byla dlouhá chodba a na jejím konci dva teroristé. Jenže před nimi byla skupina rukojmích. Všichni se krčili na zemi. „I přes střelbu teroristů jsme postupovali vpřed krytí za balistickým štítem. Sami jsme kvůli rukojmím nestříleli.“

Štítem, do kterého se neustále zarývaly střely z AK-47, kryli rukojmí. Když ti byli v bezpečí, tým BRI zaútočil. Štít spadl a my jsme zahlédli stín. Vystřelili jsme po něm a pak došlo k výbuchu. Výsledkem bylo, že se oba džihádisté odpálili,“ popsal podle Lidovek důstojník BRI.

Za dveřmi na konci chodby byli další rukojmí. „Nevěřili, že jsme policisté. Volali na tísňovou linku, aby si to ověřili.“ Odklízení těl z klubu trvalo deset hodin.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi