Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Udržme oteplování do dvou stupňů.“ Klimatický summit v Paříži je ve finále

Autor: ČTK - 
12. prosince 2015
12:49

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius dnes v poledne delegátům klimatické konference OSN představil závěrečný návrh nové dohody. Základem je snaha udržet oteplování výrazně pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně. Dokument by měl být schválen ještě dnes. 

K přijetí návrhu vyzval v pařížském Le Bourget zástupce 196 zemí také francouzský prezident Francois Hollande. Fabius v emotivním vystoupení představený text označil za ambiciózní a nejlepší možný kompromis, který odráží pozice vyjednávajících stran.

Dohoda je podle něj dostatečně "diferencovaná, spravedlivá, vyvážená, dynamická i právně závazná". "Uznává prvky klimatické spravedlnosti a zohledňuje různou odpovědnost zemí," podotkl francouzský ministr. Podle prezidenta Hollandea, který ve svém vystoupení připomněl i měsíc staré teroristické útoky v Paříži, může být dnešek historickým dnem.

"Máte možnost změnit svět. Musíte se jí chopit," prohlásil na závěr projevu, který delegáti odměnili potleskem vestoje. Generální tajemník OSN Pan Ki-Mun označil návrh dohody o klimatu za historický dokument na cestě k nízkouhlíkové budoucnosti. Také podle něj je třeba udělat poslední krok a dohodu potvrdit. Text samotný ovšem ještě delegace k dispozici nedostaly.

Delegáti o dohodě, která by po roce 2020 měla nahradit kjótský protokol, jednají v Paříži od konce listopadu. Konference měla původně skončit už v pátek, nad několika verzemi závěrečného textu se ale vyjednávalo déle než byl původní plán. Podle Fabiuse se do finálního návrhu podařilo zapracovat i prvky, u nichž se původně myslelo, že se to nepodaří.

vi3ol ( 12. prosince 2015 14:06 )

Co z toho, když to mají vždy v pr.deli rusáci i Čína??..další státy?..stačí požadovat 3mld výkupného za 1000 pracovních míst...u malinkého státu; u nich...?.. dle V.K.lause toho metanu ale víc naprdí krávy a volové jeho typu.. Na Hrad jde dav na podporu hradního ožraly, prý až deset autobusů z Osvětiman, tak se nezabývejme podobnými malichernostmi..!..

Zobrazit celou diskusi