Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Výrobce jaguarů a land roverů míří na Slovensko. A veze tam 41 miliard

Auta značky Land Rover se budou vyrábět i na Slovensku.
Auta značky Land Rover se budou vyrábět i na Slovensku.  (Autor: EPA)
Autor: ČTK, mts - 
11. prosince 2015
12:40

Na Slovensku postaví továrnu čtvrtá automobilka. Britský výrobce luxusních vozidel Jaguar Land Rover (JLR) podepsal v pátek se slovenskou vládou investiční smlouvu, na jejímž základě automobilka investuje v zemi v první fázi 1,1 miliardy liber (41 miliard korun). A který v novém závodě u Nitry zaměstná zhruba 2800 lidí. Půjde o jednu z největších zahraničních investic na Slovensku v novodobé historii země.

Automobilový průmysl je už v současnosti jedním z hlavních tahounů slovenské ekonomiky. Své továrny mají na Slovensku německá automobilka Volkswagen, francouzský koncern PSA Peugeot Citroën a jihokorejská automobilka Kia Motors. Na jejich provozy je navázaná řada výrobců součástek.

„Slovensko je velmi dobře zavedeno na trhu výroby motorových vozidel. Máte dobré jméno ohledně vysoké kvality produkce. Je to důležitý krok v naší globální strategii po investicích v Británii, Číně a Indii. Evropa je pro nás v současnosti největším trhem,“ řekl generální ředitel JLR Ralf Speth po podpisu investiční smlouvy se zástupci slovenské vlády.

Dodal, že se zahájením výroby na Slovensku automobilka počítá v roce 2018.

Továrna vyrobí až 300 tisíc aut ročně

V úvodní fázi by slovenský závod JLR měl vyrábět 150 tisíc vozidel ročně, konkrétní modely Speth neuvedl. Investiční smlouva se Slovenskem počítá podle slovenského ministra hospodářství Vazila Hudáka s možností zdvojnásobení výrobní kapacity továrny na 300 tisíc automobilů, což vedlo ke zvýšení zmiňované investice JLR o dalších 520 milionů eur (14 miliard korun) a vytvoření dodatečných 1066 pracovních míst.

„Je to obrovský úspěch pro Slovensko. V náš prospěch rozhodlo několik klíčových faktorů. Jsme přesvědčeni, že máme kvalifikovanou pracovní sílu. Slovensko má stabilní a kvalitní podnikatelské prostředí,“ řekl slovenský premiér Fico. Stát poskytne JLR pobídky ve formě dotace ve výši téměř 130 milionů eur (3,5 miliardy korun), což odpovídá devíti procentům hodnoty investice automobilky.

Česko šlo z kola ven

O investici britské automobilky se vedle Slovenska ucházelo i Česko, Polsko, Maďarsko a Turecko, později se výběr zúžil na Polsko a Slovensko.

Další pobídky by JLR podle Hudáka mohl získat v případě, že investuje do rozšíření kapacity plánovaného závodu, jehož výstavba by měla začít v dubnu příštího roku. Hudák řekl, že kromě zaměstnanců v samotné továrně JLR by investice automobilky měla vytvořit dalších 12 tisíc pracovních míst.

Slovenská centrální banka (NBS) ve své poslední prognóze spočítala, že investice JLR by jen příští rok mohla k očekávanému růstu ekonomiky země o 3,1 procenta přidat dalšího 0,3 procentního bodu. Zmiňovaný efekt by byl ještě výraznější po spuštění výroby aut v nové továrně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi