Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tomášovi (13) bouchla v ruce petarda: Prsty hledali v trávě

Autor: lm - 
11. prosince 2015
14:51

Obyčejná klukovina se změnila v tragédii! Třináctiletý Tomáš s kamarády odpaloval petardy, když mu pyrotechnika znenadání vybuchla v ruce. Šikovný sportovec přišel o prsty a bude mít následky na celý život.

Neštěstí se stalo ve slovenské obci Selce nedaleko Banské Bystrice. Parta školáků se ve středu vpodvečer bavila házením petard, které jeden z nich objednal na internetu. Tomášovi ale pyrotechnika explodovala v ruce.

Třináctiletý Tomáš přišel při výbuchu o tři prsty na levé ruce. Podle informací Nového Času měl v ruce zřejmě extra silnou petardu, možná dokonce držel rovnou dvě najednou. Exploze mu utrhla část palce, ukazováčku a zcela přišel o prostředníček. Navíc má vážně poškozenou kůži.

Tomášův starší kamarád zachoval klid a okamžitě přivolal záchranáře. Kamarádi se na místě ještě snažili najít poškozené části prstů, ale vzhledem k devastujícímu charakteru zranění mu lékaři prsty už nemohli přišít.

"Tomáš je bezproblémový žák a šikovný sportovec. Byl tam s partou kamarádů. Ti potvrdili, že mu petarda vybuchla rovnou u ucha, když ji šel hodit. Mohlo to mít tedy mnohem tragičtější následky," řekl deníku Ján Chladný, ředitel školy, kterou Tomáš navštěvuje.

Rodiče by touto dobou měli dávat větší pozor na volnočasové aktivity svých dětí a rozhodně jim vysvětlit, že zábavní pyrotechnika je pořádně nebezpečná i pro dospělé. Zvláště pokud se s ní manipuluje v rozporu s přiloženým návodem.

vana-p@email.cz ( 26. března 2020 06:57 )

Tady je nasna­děvy­pátrat­webod­kuddě­lobuch pochází, udělat expertízu spolehlivostia rychlosti hoření zápalnice.Na více kusech pochopitelně. Ogara může být rád, že neměl v pazourech dnes již zakázané 50g. (prodejné jen na papír) to byneměl celou ruku k lokti. Nehledě na možnost obalu zesilujícím detonaci.....
A hlavně nebrat nic z číny. Thajska atp.....
Člověk by měl být zásadně ponaučen jak manipulovat s výbušninami, když už to dělá....

Ludekpohor ( 18. prosince 2016 11:48 )

 Kazda petardy je bezpečna když znáš jak funguje ja jsem jako malej kluk každou zimu házel a dokonce jsem ji držel v ruce i při explozi štaci je držen u konce na opačném konci zapalice tam není střelný prach ale jen výplň tak ten kluk co přišel o prsty to držel jak hnup celou petardy v dlani hlupák.

moiaza ( 11. prosince 2015 17:10 )

A nedají si říct a nedají si říct. Komu není rady, tomu není pomoci. Těch prstů v trávě ještě do začátku příštího roku bude víc.

lunatic ( 11. prosince 2015 16:43 )

Odpálí se až po dosažení plnoletosti

pavel215-evzen-02 ( 11. prosince 2015 16:24 )

bezprsťák

Zobrazit celou diskusi