Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Julian Assange varuje: Svoboda skončila, Velký bratr je tady

Autor: mb - 
11. prosince 2015
14:41

Právo na soukromí je otázka minulosti, státy masově špiclují své občany a proti současnému trendu nemá cenu se vzpírat. Proti špehování prý není obrany… To vše tvrdí bojovník za svobodu slova, australský whistleblower Julian Assange (44).

„Měli bychom pochopit, že bitva o právo na soukromí je prohraná. Nastoupilo masové sledování, to je realita, se kterou bychom se měli smířit. Důvod, proč jsme ztratili soukromí, je ten, že náklady na hromadné šmírování se snižují každých 18 měsíců zhruba o 50 procent. Je to pro státy příliš jednoduché a ekonomicky výhodné…,“ prohlásil zakladatel wikileaks Julian Assange.

Všichni jsme podezřelí

Jako příklad státního sledování občanů uvedl tzv. pět očí, což je dohoda o výměně informací mezi USA, Británií, Kanadou, Austrálií a Novým Zélandem. „Monitorují domácí i mezinárodní komunikaci… Někteří počítačoví odborníci si dokážou uchránit své soukromí pro určitý druh svých aktivit na internetu, ale většina populace jednoduše nemá šanci,“ prohlásil Julian Assange, který se konference o soukromí v digitálním světě účastnil přes tzv. telemost. Aktivista je totiž uvězněn na ekvádorské ambasádě v Londýně, kde nalezl útočiště poté, co ho britská policie chtěla zatknout a údajně předat Američanům. Australan si popudil USA tím, že jeho projekt Wikileaks zveřejnil zabití novinářů americkými jednotkami.

Podle Assangeho musí společnost najít nové způsoby komunikace, pokud si jednotlivci chtějí uchránit své soukromí: „Pokud se podíváte na chování společnosti v konformních, malých, izolovaných společnostech – jako např. Švédsko, Jižní Korea, ostrov Okinawa v Japonsku nebo Severní Korea, tak je možné pozorovat adaptaci obyvatelstva. Lidé začínají používat kódová slova a podtext, aby vyjádřili své názory, které mohou být vnímány jako kontroverzní.“ Podle Assangeho navíc k masovému šmírování svých občanů přistupují po vzoru velmocí i střední a malé státy.Julian Assange žije na ambasádě již několik let, britští policisté před domem hlídali ve dne v noci. Ve Švédsku byl obviněn ze znásilnění, ale Assange tvrdí, že šlo o záminku, jak ho vydat do USA. Švédským vyšetřovatelům nabídl, že rád zodpoví jejich otázky na ambasádě, ale to Švédové odmítli.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi